Akademia sommeliera

Lekcja VII – Musujące wina

Musujące wina, niezbyt trafnie określane szampanami, w procesie produkcji uzyskują charakterystyczny mus. Mus, a dokładnie dwutlenek węgla, może pochodzić z naturalnego procesu fermentacji jako produkt uboczny albo przez jego sztuczne dozowanie.

Ten rodzaj trunku, podobnie do wina spokojnego, może być produkowany w różnych stylach i odmianach w zależności od miejsca pochodzenia, tradycji i rynku.

Najczęściej spotykana jest wersja biała, podczas gdy występuje także różowa i czerwona. Wina z bąbelkami zazwyczaj są mieszanką win z różnych roczników. Zapewnia to utrzymywanie stałego smaku, którego oczekuje konsument.

Przeznaczenie wina musującego jest bardzo szerokie. Najczęściej możemy je spotkać na rozpoczęciu, powitaniu jako aperitif lub podczas deseru jako toast za czyjeś zdrowie lub celebrację ważnego momentu, wydarzenia. Podążając jednak za cytatem „a szampana, wie i kiep, można w czasie, po i przed”, wina musujące są interesującym towarzyszem dla wielu rodzajów potraw i mogą być konsumowane przez cały posiłek.

Style win musujących

W przypadku jakościowych win musujących istnieje przepis, który nakazuje oznaczenia stylu wytrawności na winach musujących. Na przykładzie win francuskich przedstawiają się one następująco:

  • Brut Nature 0-3 g/l cukru resztkowego
  • Extra Brut 0-6 g/l cukru resztkowego
  • Brut 0-12 g/l cukru resztkowego
  • Extra dry 12-17 g/l cukru resztkowego
  • Dry 17-32 g/l cukru resztkowego
  • Demi Sec 32-50 g/l cukru resztkowego
  • Doux 50+ g/l cukru resztkowego

 

RODZAJE WIN MUSUJĄCYCH
tradycyjna metoda / szampańska metoda Charmata metoda dozowania
fermentacja w butelce fermentacja w kadzi dozowanie CO2
Szampan, Cremant, Franciacorta, Cava, Sekt, Cap Classique, Pezsgö, inne jakościowe wina z Nowego i Starego Świata Prosecco, Sekt, Pezsgö, Espumante Tanie wina musujące z całego świata

Produkcja wina musującego

Metoda szampańska

Metoda szampańska | Produkcja wina musującego

  1. Winiarz decyduje, czy wino będzie jednoszczepowe, czy potrzebny jest kupaż.
  2. Dodanie mikstury drożdży oraz skondensowanego moszczu winnego (liqueur de tirage) ma rozpocząć drugą fermentację wewnątrz butelki.
  3. Nierocznikowy szampan musi dojrzewać przez co najmniej 15 miesięcy.
  4. Obracanie butelki służy zlokalizowaniu osadu – zamrożoną warstwę łatwiej usunąć.
  5. Winiarz dopełnia wino i ustala finalny stopień wytrawności przez dodanie  mieszanki wina i cukru (liqueur d’expédition).
  6. Wino jest gotowe do dystrybucji i sprzedaży.

Metoda Charmata

Metoda Charmata | Produkcja wina musującego

Ciekawostka

Żyropaleta – urządzenie, które zostało wprowadzone do użytku przez producentów Cavy. Zapewnia większą wydajność i niższe koszty w produkcji wina musującego metodą tradycyjną niż w klasycznym, francuskim remuage, które wymaga dużego zaangażowania i wyspecjalizowanego personelu.

 

Wybraliśmy dla Ciebie: