Akademia sommeliera

Koktajl z winem: od Sangrii po New York Sour. Jak go przygotować?

Kto powiedział, że wino można pić tylko w czystej postaci? Koktajl z winem to doskonały sposób na odkrycie nowych smaków i nadanie klasycznemu trunkowi nowego, ekscytującego charakteru. Dowiedz się, jak komponować własne koktajle w domu i po jakie wina sięgnąć.

Czy wiesz, że sangria była pierwotnie przygotowywana z wina Rioja? A że Kir Royale został stworzony przez burmistrza francuskiego miasta Dijon? Każdy koktajl z winem ma swoją historię – wypełnioną fascynującymi faktami i anegdotami.

Koktajle z winem mają bogatą historię, która sięga starożytności. Już starożytni Rzymianie i Grecy dodawali owoce, zioła oraz przyprawy do swoich win, w rezultacie tworząc własne wersje koktajli. Co prawda, w późniejszych wiekach, szczególnie w okresie renesansu, wino z dodatkami stało się popularne wśród arystokracji europejskiej. Co więcej, w końcu w XIX wieku koktajle z winem zaczęły nabierać bardziej współczesnej formy – przede wszystkim w Hiszpanii i Francji, gdzie narodziły się takie klasyki jak sangria i kir.

Kluczem do serwowania perfekcyjnych koktajli z winem jest dobór składników, ich świeżość i odpowiednia temperatura serwowania. Tylko jakie wino i dodatki sprawdzą się dobrze w koktajlach?

Koktajl z winem, tylko jakim? Rodzaje win idealne do koktajli

Wina musujące

Wina musujące, takie jak prosecco czy szampan, wprowadzają do koktajli nutę luksusu i orzeźwienia. Co więcej, są świetnym wyborem na specjalne okazje, a konkretnie na uroczystości i przyjęcia, dzięki czemu dodają im elegancji. W dodatku doskonale komponują się z owocami, co sprawia, że koktajle z ich dodatkiem są wyjątkowo smaczne i efektowne.

– Poszukajmy win musujących w wersji alkoholowej lub bezalkoholowej. Natrafimy na wciąż popularne prosecco. Jest to idealna baza do koktajli. Świeże, rześkie z aromatami brzoskwini, gruszki dopełni kompozycję niejednego koktajlu. Finalnie uzyskamy kompozycję o niższej zawartości alkoholu – mówi Rafał Antoniak, sommelier Fine Wine.

Wina białe i czerwone

Wina białe, takie jak chardonnay, sauvignon blanc czy riesling, świetnie komponują się z owocami i ziołami. Dzięki swojej lekkości i świeżości doskonale nadają się na bazę do letnich koktajli. Za to czerwone wina, jak merlot, cabernet sauvignon czy pinot noir, dodają koktajlom głębi i bogactwa smaku. Świetnie sprawdzają się w koktajlach na chłodniejsze dni, często w połączeniu z przyprawami.

– Do koktajli wykorzystuje się też świeże, młode wina spokojne białe i czerwone. Kwasowość zawarta w winach oraz owocowy charakter pozwalają na tworzenie niskoalkoholowych koktajli o delikatnej strukturze – dodaje Antoniak.

Wino pomarańczowe

Wina pomarańczowe mogą być podawane jako aperitif lub właśnie w koktajlach – ze względu na swój bogaty i intensywny smak. Wyczujesz w nich dużo garbników z nutami owoców, miodu, orzechów i pikantnych przypraw, który dodadzą koktajlom głębi i charakteru.

Wina różowe

Różowe wina to prawdziwa gratka dla miłośników subtelnych smaków. Wprowadzają delikatną słodycz i owocowy aromat. Rosé sprawdza się idealnie w letnich koktajlach, dodając im delikatności i świeżości.

Wina wzmacniane

W wielu recepturach pojawia się porto, które świetnie nadaje się do koktajli. Przykład? Porto Tonic, gdzie łączy się je z tonikiem i limonką. Wśród win wzmacnianych warto wyróżnić również sherry, zwłaszcza te słodsze odmiany. Możesz je wykorzystać do tworzenia koktajli deserowych, takich jak Sherry Cobbler z dodatkiem owoców i lodu.

Koktajl z winem – stwórz własne połączenie

Tworzenie koktajli z winem to sztuka łączenia różnych smaków. Oto kilka podstawowych składników, które warto mieć pod ręką:

  • Świeże owoce: truskawki, maliny, brzoskwinie, cytrusy;
  • Zioła: mięta, bazylia, rozmaryn;
  • Przyprawy: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa;
  • Syropy i likiery: syrop cukrowy, likier pomarańczowy;
  • Woda gazowana lub tonik: dla dodania bąbelków i świeżości.

Kluczowy jest także wybór odpowiedniego szkła. Koktajle z winem najlepiej serwować w wysokich kieliszkach, które podkreślają ich elegancję. – Wino wykorzystujemy w koktajlach budowanych w szkle: kieliszku, w którym podajemy koktajl. Koktajle shakowane wykorzystują tylko wina spokojne, gdyż gaz zawarty w winie musującym mógłby spowodować otwarcie się shakera. Można też zastosować technikę stosowaną w przypadku French 75, czyli najpierw wstrząsnąć pozostałym składnikami, m.in. ginem, wlać je do kieliszka, a na koniec dodać wino musujące. Innym koktajlem, do którego dodaje się na wierzch wino, jest New York Sour. W tym przypadku na wstrząśnięty koktajl przelany do szkła koktajlowego delikatnie wlewa się wino czerwone. W taki sposób, aby wytworzyła się warstwa – podsumowuje Rafał Antoniak.

Jeśli chcesz ulepszyć wygląd swojego koktajlu, kawałki owoców czy zioła możesz wykorzystać jako drobne dekoracje.

Koktajl z winem a przekąski. Co podać?

Jeśli do koktajlu z winem chcesz podać lekkie przekąski, możesz wybrać kilka naszych propozycji. Na przykład, dobrym wyborem będzie deska serów z orzechami i miodem, a także świeże owoce i warzywa. Co więcej, wśród gotowych dań polecamy przekąski na bazie ryb lub krewetek, a także małe kanapki z delikatnymi pastami. Dzięki temu stworzysz idealne połączenie smaków, które zadowoli każdego!

Koktajl z winem – gotowe przepisy

Jeśli ciągle zastanawiasz się, czy przygotowanie koktajlu z winem jest trudne, odpowiadamy: absolutnie nie! Większość koktajli z winem jest prosta do wykonania i wymaga jedynie kilku składników. Zebraliśmy dla Ciebie kilka przepisów. Przekonaj się w swojej kuchni, jak niewiele czasu potrzeba do ich przygotowania!

Orange Gold Tonic

Składniki:

  • 120 ml wina pomarańczowego Gérard Bertrand Orange Gold
  • 40 ml limoncello
  • 40 ml toniku
  • 1 plaster pomarańczy

Wlej wino Orange Gold i limoncello do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu. Dodaj tonik i plaster pomarańczy.

Kir Royale

Składniki:

  • 1 kieliszek szampana lub wina musującego
  • 1 łyżka likieru z czarnej porzeczki

Do kieliszka szampana wlej likier. Uzupełnij szampanem lub winem musującym.

Bellini

Składniki:

  • 1/2 szklanki purée z brzoskwiń
  • Szampan lub prosecco

Wlej purée z brzoskwiń do kieliszka. Uzupełnij szampanem lub prosecco.

New York Sour

Składniki:

  • 60 ml bourbonu (można użyć również rye whisky)
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 20 ml syropu cukrowego (1:1, czyli równowaga cukru i wody)
  • 15 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawnego, jak cabernet sauvignon czy merlot)
  • Kostki lodu
  • Skórka z cytryny do dekoracji

Wypełnij szklankę kostkami lodu. W shakerze wymieszaj bourbon, sok z cytryny i syrop cukrowy z kilkoma kostkami lodu. Przelej zawartość shakera (wraz z lodem) do przygotowanej szklanki. Ostrożnie wlej czerwone wino na powierzchnię koktajlu, najlepiej po odwrocie łyżeczki. Ozdób koktajl skórką z cytryny.

Pink Sunset

Składniki:

  • 100 ml wina pomarańczowego Gérard Bertrand Orange Gold
  • 20 ml syropu imbirowego
  • 10 ml likieru malinowego

Do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu wlej wino Orange Gold, likier malinowy i syrop imbirowy, Mieszaj do połączenia składników. Do dekoracji możesz użyć świeżych malin lub suszonych płatków róży.

Wybraliśmy dla Ciebie: