Akademia sommeliera

Nie tylko tonic i gin! Drinki idealne na wakacje

Kluczem do stworzenia niezapomnianych koktajli jest zdecydowanie gin. Drinki z jego udziałem potrafią zaskoczyć… Przygotowaliśmy garść inspiracji, które pozwolą Ci stworzyć proste, ale oszałamiające koktajle z wykorzystaniem ginu. Od klasycznych drinków po nowatorskie kompozycje – czas odkryć, jak zrobić dobrego drinka z ginem!

Gin to destylowany alkohol, który ma bogatą historię sięgającą wieków wstecz. Jego początków można doszukać się w ziołowych eliksirach używanych przez mnichów w dawnych klasztorach. Jednak to w Londynie gin zdobył popularność.

– Gin jest holenderskim wynalazkiem, który stał się prawdziwym kosmopolitą. Dziś jego największymi konsumentami są jednak nie Holendrzy i nie mieszkańcy Wysp Brytyjskich, którzy go pokochali, broniąc Niderlandy przed Hiszpanami, a… Hiszpanie. Nie ma baru na Półwyspie Iberyjskim, który nie byłby zaopatrzony w kilka rodzajów ginów. Wielu lokalnych małych wytwórców sięga po produkcję tego alkoholu w setkach wariantów – opowiada Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.

Gin – doskonały dodatek do letnich koktajli

Dlaczego gin jest tak świetnym dodatkiem do drinków? Odpowiedź tkwi w jego wszechstronności i możliwości dostosowania się do różnorodnych smaków. Gin otrzymuje się przez ponowne destylowanie spirytusu z dodatkiem jagód jałowca oraz innych ziół i przypraw, co nadaje mu charakterystyczny smak i aromat.

– Dziś różne sposoby destylacji zależą od tego, co dany producent chce osiągnąć i na jakiej bazie. Czy to zwyczajna ponowna destylacja, czy parowa, czy próżniowa dla produktów bardziej świeżych, destylowanych w niższej temperaturze. Ilość składników poza obowiązkowym jałowcem w zasadzie nie ma końca. Od standardowych, jak kolendra, arcydzięgiel, skórki cytrusów, przypraw, po kwiaty czy takie zaskakujące składniki jak kawior. Skład zależy od weny twórczej i pomysłu – wylicza Sułek.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o samym ginie, przeczytaj artykuł „Wszystko o ginie. Poznaj bliżej ten aromatyczny destylat”.

Gin – z czym pić?

Dzięki bogatej palety aromatów gin może wnieść do koktajli nuty owocowe, ziołowe, kwiatowe czy korzenne. – Gin jest bardzo elastyczny czy nawet uniwersalny, więc zastosowanie jest szerokie. Poza tym potrafi zaznaczyć swą obecność już odrobiną, zatem jest też relatywnie niedrogi do zastosowania. Dla wielu konsumentów jest też łatwy do przygotowania – przekonuje Krzysztof Sułek.

Gin najlepiej komponuje się z tonikami, sokami owocowymi oraz ziołami. Klasyczny Gin & Tonic jest nie tylko orzeźwiający, ale także elegancki. – Jeśli nie masz toniku, wystarczy woda sodowa i kawałek cytryny, a ten niskokaloryczny drink ujmie świeżością. Równie popularne i proste do zrobienia połączenie to piwo imbirowe z ginem. Z jego smakiem świetnie łączą się też sok żurawinowy, sok z limonki czy grapefruit – dodaje Sułek.

Proste przepisy na drinki z ginem

Mocno cytrusowy gin Mazzetti, kwiatowo-jałowcowy gin Antidote, niezwykły gin Heritage z kwiatów magnolii, a może klasyczny gin Logan’s? Przedstawiamy nasze niezawodne przepisy na wakacyjne koktajle z ginem, które wzbogacą Twoje letnie doświadczenia o wyjątkowe smaki i aromaty.

Gin & Tonic z twistem cytrusowym

  • Gin Mazzetti – 60 ml
  • Tonik – 120 ml
  • Cytryna, limonka i pomarańcza – kilka plasterków
  • Lód w kostkach
  • Rozmaryn – 1 gałązka

Wypełnij szklankę lodem, dodaj gin, tonik i plasterki cytrusów. Delikatnie wymieszaj i udekoruj gałązką rozmarynu.

Summer Breeze

  • Gin Antidote – 50 ml
  • Sok ananasowy – 30 ml
  • Sok z limonki – 15 ml
  • Syrop cukrowy – 10 ml
  • Lód w kostkach
  • Plasterki ananasa i listki mięty – do dekoracji

W shakerze połącz gin, soki, syrop cukrowy i lód. Wstrząśnij energicznie, a następnie przecedź do szklanki. Udekoruj plasterkiem ananasa i listkami mięty.

Flower Delight

  • Gin Heritage – 50 ml
  • Sok z cytryny – 20 ml
  • Syrop z bzu – 15 ml
  • Bazylia – kilka listków
  • Lód w kostkach
  • Truskawki – kilka sztuk

W szklance rozgnieć delikatnie listki bazylii i truskawki. Dodaj lód, gin, sok z cytryny i syrop z bzu. Delikatnie wymieszaj i udekoruj truskawkami.

Ginger Sour

  • Gin Logan’s – 40 ml
  • Sok z limonki – 30 ml
  • Syrop cukrowy – 20 ml
  • Bitter Angostura – kilka kropli
  • Białko – 20 ml
  • Lód w kostkach

Krawędź schłodzonej szklanki do whisky zwilż skórką z cytryny. Wszystkie składniki przelej do shakera (bez lodu), następnie potrząsaj nim ok. 20 sekund do wytworzenia się piany. Otwórz shaker, dodaj lód i powtórz czynność. Przelej zawartość shakera przez sitko do szklanki z lodem.

Cucumber Wasabi Martini

  • Gin Logan’s – 40 ml
  • Wasabi – 2,5 g
  • Sok z limonki – 30 ml
  • Syrop cukrowy – 20 ml
  • Lód w kostkach
  • Ogórek zielony – do dekoracji

Gin, wasabi, sok z limonki i syrop cukrowy umieść w shakerze z lodem i potrząsaj nim przez ok. 20 sekund do wytworzenia się piany. Przelej zawartość shakera przez sitko do schłodzonego kieliszka koktajlowego typu martini. Dodaj ogórka do dekoracji.

Wybraliśmy dla Ciebie: