Akademia sommeliera

Odczarowanie butelek na zakrętkę – czy wino bez korka jest gorsze?

Rodzaje zamknięć butelki wina (wino z korkiem albo z zakrętką) od wielu lat są obecne w nieustających dyskusjach na temat ich zasadności. Zaczynając taką dyskusję pamiętać trzeba, że zamknięcie butelki wina to ostatnie błogosławieństwo producenta wina i ostatni możliwy kontakt z zawartością butelki. Zamknięcie staje się strażnikiem „myśli i ręki” winiarza i nierzadko decyduje o jego rozwoju.

Butelka wina jest dziełem żmudnej całorocznej pracy. Nie zapominając o tym, jak długo wino było pod opieką i leżakowało w piwnicach winiarni oraz o wielu latach inwestycji w winorośl przed tym okresem. Ponadto butelka wina reprezentuje również wytwórnię win i ludzi, którzy stoją za tą butelką, od konceptualizacji, uprawy winorośli i produkcji wina po transport i marketing. Wybór między tym, czy butelka wina będzie na zakrętkę, czy też z korkiem, ma więc kluczowe znaczenie.

 

Najczęściej używane rodzaje zamknięć w butelkach z winem.

Naturalny, tradycyjny korek.

Powstaje z kory dębów Quercus Suber, głównie z Półwyspu Iberyjskiego – zwłaszcza z Portugalii i Afryki Północnej. Drzewa muszą mieć ćwierć wieku, zanim ich kora może zostać „zebrana”, a następnie można powtórzyć to tylko raz na dziewięć lat. Rozbiórka nie szkodzi drzewom.

 

Zalety i wady butelki z korkiem.

Zalety Wady
  • doskonała „oddychalność”;
  • dostępne są różne poziomy jakości (i ceny), a także długości, z dłuższymi dostępnymi dla win godnych starzenia się i szerszych dla win większych formatów;
  • pozwala na zachowanie lasów korkowych i miejsc pracy w małych wioskach;
  • zapewnia romantyczny „pop” korka podczas jego wyciągania z butelki;
  • możliwość recyklingu.
  • wino z korkiem to potencjalne miejsce pobytu nieprzyjemnego związku 2,4,6-trichloroanozolu (TCA), który niszczy wino, czyniąc go „winem korkowym”;
  • ze względu na dużą ilość producentów, trudno uzyskać stałą jakość i odpowiednią cenę;
  • przypadkowe utlenianie butelek, szczególnie problematyczne dla cennych win białych;
  • utrudnione otwieranie.

 

Naturalny korek przetworzony.

Ten rodzaj zamknięcia butelki wina powstaje z naturalnych cząstek korka. Pomysł polega na odtworzeniu wyglądu tradycyjnego korka. Takie korki są coraz częściej najlepszym wyborem dla sumiennych winiarzy, którzy wolą butelkować z alternatywą z naturalnego korka niż pod zakrętką.

Zalety Wady
  • najlepsi producenci DIAM i Amorim Neutrocork-Premium gwarantują różne zakresy oddychalności butelki zatkanej korkiem;
  • najlepsze linie zapewniają niemal 100% skuteczność braku TCA;
  • zachowuje romantyzm „popu”  korka;
  • pomaga w utrzymaniu lasów korkowych i chroni domy rdzennej przyrody;
  • możliwość recyklingu.
  • możliwości niskiego i średniego zakresu mogą mieć wpływ na TCA;
  • korki przetworzone są znane również jako „aglomeraty”, ponieważ składają się z drobnych zlepionych cząstek korka; mocno wrażliwi na aromaty mogą wyczuwać zapach kleju;
  • niektóre korki techniczne, zwłaszcza te, które mają solidny dysk(i) z naturalnego korka sklejonego na jednym lub obu końcach, mogą wyglądać tanio;
  • utrudnione otwieranie.

 

Korek syntetyczny

Sztucznie wytworzone korki bazujące głównie na polietylenie. Często bywa jednak, że zewnętrzna „skóra” i wewnętrzna pianka są wykonane z dwóch różnych materiałów. Wnętrze może być wykonane z odnawialnych, zrównoważonych materiałów, takich jak włókna na bazie trzciny cukrowej.

Przepuszczalność/oddychalność bardziej spójna niż w przypadku korka i innych syntetycznych korków

Zalety Wady
  • szeroka gama wielkości, gęstości i cen;
  • podobnie jak na korkach naturalnych i technicznych, można na nich drukować;
  • dostępne w szerokiej gamie kolorów;
  • może być sfazowany lub zwężany, co ułatwia ponowne włożenie do butelek;
  • możliwość recyklingu
  • użyty polietylen może powodować zanieczyszczenie wina, podobnie jak zapachy zbierane przez syntetyczne zamknięcia podczas transportu;
  • może również wystąpić skalpowanie aromatu wina, w którym materiał syntetyczny wydziela aromaty z wina;
  • musi mieć poprawny styl wina, oczekiwany czas przed konsumpcją i rotację zapasów;
  • utrudnione otwieranie.

 

Zakrętki aluminiowe i Stelvin

Aluminiowa zakrętka zapoczątkowana została przez producentów z Austrii, Australii i Nowej Zelandii jako alternatywa dla korka. Zakrętk do winai firmy Stelvin dzięki piankowej wyściółce i charakterystycznemu wyglądowi są szczególnym rodzajem zamknięć i często stanowią droższą alternatywę dla producentów decydujących się na ten rodzaj zamknięcia. Jakie plusy wino na zakrętkę ma względem wina z korkiem?

Zalety Wady
  • brak TCA;
  • łatwe otwieranie i zamykanie;
  • łatwość w oznaczeniu marki;
  • brak konieczności przechowywania wina na boku;
  • okazało się, że butelka na zakrętkę  jest to godne zamknięcie na wina zarówno czerwone, jak i białe;
  • elementy zabezpieczające przed manipulacją zapobiegają fałszerstwom;
  • możliwość recyklingu.
  • redukcja lub kondensacja aromatów jest bardzo powszechna;
  • butelki w kształcie fletu (głęboko nachylone, jak w przypadku win z Alzacji czy Mozeli) łatwiej powodują wgniecenia na zamknięciu kapsułki, co może spowodować zatkanie wkładki i powstanie utlenionego wina;
  • brak romantycznego „popu” korka przy otwieraniu.

 

Zamknięcia butelki na zakrętkę: VinoSeal i Vinolok

Szklany bądź plastikowy pierścień ze szklanym stożkowym cylindrem, umieszczonym w szyjce butelki. Produkowany głównie w Czechach. Często używany na butelkach w kształcie fletu.

Zalety Wady
  • brak TCA;
  • łatwe do otwarcia;
  • elegancki wygląd;
  • wina rozwijają się wolniej z powodu niewielkiego transferu tlenu;
  • szeroki zakres rozmiarów dla różnych rozmiarów szyjki butelki
  • dostępne w różnych kolorach i wersjach;
  • możliwość recyklingu;
  • podobnie jak zakrętki, sprawia że wina są podatne na redukcję, co spłaszcza intensywność aromatyczną;
  • cięższe niż inne alternatywne zamknięcia, większa emisja dwutlenku węgla;
  • wysoka cena;
  • ten rodzaj wina bez korka zazwyczaj wymaga ręcznego umieszczenia w szyjce;
  • brak romantycznego „popu” korka przy otwieraniu.

 

Zamknięcie typu Zork

Wyjątkowe, innowacyjne, syntetyczne zamknięcie, które zostało wyprodukowane przez australijską firmę pod tą samą nazwą. Składa się z trzech części. Ma zgrzewaną folię pomiędzy nasadką i tłokiem, aby zapewnić długi okres trwałości. Folia zapewnia szczelność jak zakrętka, podczas gdy tłok jest jak korek. To ciekawy kompromis między winem z korkiem a zakrętką: wygoda zakrętki z „pop” korkiem!

Zalety Wady
  • łatwe do otwarcia;
  • producent zapewnia, że ich formuła polietylenowa nie niszczy aromatów wina;
  • nowatorski i niepowtarzalny wygląd sprzyja ciekawości konsumentów;
  • możliwość recyklingu.
  • droższe i bardziej skomplikowane dla producentów do wykorzystania na zwykłej linii do butelkowania;
  • na bazie ropy naftowej.

 

Jakie zamknięcie butelki wina jest najlepsze: korek czy zakrętka?

Podsumowując jak to często jednak bywa w przypadku pytań o wina, odpowiedzią na pytanie “które zamknięcie butelki wina jest najlepsze?” jest „to zależy”.  Z powyższego zestawienia łatwo zauważyć, że nie ma idealnego rodzaju zamknięcia. Oczywiście, naturalny korek ma swoje niezastąpione walory. Jednak nowoczesne rodzaje zamknięć, z nakrętką na czele, zwłaszcza jeżeli dotyczy to morza win codziennych, czyli tych z którymi zazwyczaj mamy na co dzień styczność, w żaden sposób nie odstają od „naturalnych” rozwiązań.

Dlatego butelki na zakrętkę są gwarantem jakości i stabilności konsumowanego wina. Dlatego widok nawet bardziej szlachetnego wina pod nakrętką nie powinien odstraszać  ani dziwić, a wręcz cieszyć, potwierdzając słuszność jej użycia. Brak jednoznacznej odpowiedzi związana jest z indywidualnym podejściem każdego producenta wina, którzy dokonują wyborów właściwych rodzajów zamknięć, w oparciu o styl wina i tendencje konsumpcyjne. Można rzec, że to dość niezwykłe poświęcenie szczegółom takim, czy postawić na wino z korkiem czy zakrętką. Upraszczając to jednak dość łatwo przychodzi odpowiedź, że najlepsze zamknięcie butelki wina to takie, które już zostało otwarte! Warto więc pamiętać, aby nie oceniać wina po jego zamknięciu.

 

Wybraliśmy dla Ciebie: