Rodzaje zamknięć butelki wina (wino z korkiem albo z zakrętką) od wielu lat są obecne w nieustających dyskusjach na temat ich zasadności. Zaczynając taką dyskusję pamiętać trzeba, że zamknięcie butelki wina to ostatnie błogosławieństwo producenta wina i ostatni możliwy kontakt z zawartością butelki. Zamknięcie staje się strażnikiem „myśli i ręki” winiarza i nierzadko decyduje o jego rozwoju.
Butelka wina jest dziełem żmudnej całorocznej pracy. Nie zapominając o tym, jak długo wino było pod opieką i leżakowało w piwnicach winiarni oraz o wielu latach inwestycji w winorośl przed tym okresem. Ponadto butelka wina reprezentuje również wytwórnię win i ludzi, którzy stoją za tą butelką, od konceptualizacji, uprawy winorośli i produkcji wina po transport i marketing. Wybór między tym, czy butelka wina będzie na zakrętkę, czy też z korkiem, ma więc kluczowe znaczenie.
Najczęściej używane rodzaje zamknięć w butelkach z winem.
Naturalny, tradycyjny korek.
Powstaje z kory dębów Quercus Suber, głównie z Półwyspu Iberyjskiego – zwłaszcza z Portugalii i Afryki Północnej. Drzewa muszą mieć ćwierć wieku, zanim ich kora może zostać „zebrana”, a następnie można powtórzyć to tylko raz na dziewięć lat. Rozbiórka nie szkodzi drzewom.
Zalety i wady butelki z korkiem.
Zalety | Wady |
|
|
Naturalny korek przetworzony.
Ten rodzaj zamknięcia butelki wina powstaje z naturalnych cząstek korka. Pomysł polega na odtworzeniu wyglądu tradycyjnego korka. Takie korki są coraz częściej najlepszym wyborem dla sumiennych winiarzy, którzy wolą butelkować z alternatywą z naturalnego korka niż pod zakrętką.
Zalety | Wady |
|
|
Korek syntetyczny
Sztucznie wytworzone korki bazujące głównie na polietylenie. Często bywa jednak, że zewnętrzna „skóra” i wewnętrzna pianka są wykonane z dwóch różnych materiałów. Wnętrze może być wykonane z odnawialnych, zrównoważonych materiałów, takich jak włókna na bazie trzciny cukrowej.
Przepuszczalność/oddychalność bardziej spójna niż w przypadku korka i innych syntetycznych korków
Zalety | Wady |
|
|
Zakrętki aluminiowe i Stelvin
Aluminiowa zakrętka zapoczątkowana została przez producentów z Austrii, Australii i Nowej Zelandii jako alternatywa dla korka. Zakrętk do winai firmy Stelvin dzięki piankowej wyściółce i charakterystycznemu wyglądowi są szczególnym rodzajem zamknięć i często stanowią droższą alternatywę dla producentów decydujących się na ten rodzaj zamknięcia. Jakie plusy wino na zakrętkę ma względem wina z korkiem?
Zalety | Wady |
|
|
Zamknięcia butelki na zakrętkę: VinoSeal i Vinolok
Szklany bądź plastikowy pierścień ze szklanym stożkowym cylindrem, umieszczonym w szyjce butelki. Produkowany głównie w Czechach. Często używany na butelkach w kształcie fletu.
Zalety | Wady |
|
|
Zamknięcie typu Zork
Wyjątkowe, innowacyjne, syntetyczne zamknięcie, które zostało wyprodukowane przez australijską firmę pod tą samą nazwą. Składa się z trzech części. Ma zgrzewaną folię pomiędzy nasadką i tłokiem, aby zapewnić długi okres trwałości. Folia zapewnia szczelność jak zakrętka, podczas gdy tłok jest jak korek. To ciekawy kompromis między winem z korkiem a zakrętką: wygoda zakrętki z „pop” korkiem!
Zalety | Wady |
|
|
Jakie zamknięcie butelki wina jest najlepsze: korek czy zakrętka?
Podsumowując jak to często jednak bywa w przypadku pytań o wina, odpowiedzią na pytanie “które zamknięcie butelki wina jest najlepsze?” jest „to zależy”. Z powyższego zestawienia łatwo zauważyć, że nie ma idealnego rodzaju zamknięcia. Oczywiście, naturalny korek ma swoje niezastąpione walory. Jednak nowoczesne rodzaje zamknięć, z nakrętką na czele, zwłaszcza jeżeli dotyczy to morza win codziennych, czyli tych z którymi zazwyczaj mamy na co dzień styczność, w żaden sposób nie odstają od „naturalnych” rozwiązań.
Dlatego butelki na zakrętkę są gwarantem jakości i stabilności konsumowanego wina. Dlatego widok nawet bardziej szlachetnego wina pod nakrętką nie powinien odstraszać ani dziwić, a wręcz cieszyć, potwierdzając słuszność jej użycia. Brak jednoznacznej odpowiedzi związana jest z indywidualnym podejściem każdego producenta wina, którzy dokonują wyborów właściwych rodzajów zamknięć, w oparciu o styl wina i tendencje konsumpcyjne. Można rzec, że to dość niezwykłe poświęcenie szczegółom takim, czy postawić na wino z korkiem czy zakrętką. Upraszczając to jednak dość łatwo przychodzi odpowiedź, że najlepsze zamknięcie butelki wina to takie, które już zostało otwarte! Warto więc pamiętać, aby nie oceniać wina po jego zamknięciu.