Świat mięsa wykorzystywanego do przygotowywania różnorakich potraw jest równie obszerny jak świat wina. Jednak jeśli chodzi o wołowinę, to wybór często pada na Argentynę, gdzie jakość mięsa wołowego jest naprawdę wysoka. Zatem jeśli mięso z Argentyny, to warto dopasować do niego argentyńskie wino. Tymczasem poniżej przedstawiamy Wam przepis na idealnego antrykota wołowego oraz dobieramy dla Was wina.
Składniki:
- 300 g antrykotu wołowego
- 100 g czerwonej cebuli
- 30 dkg mielonego mięsa
- 100 g masła
- 50 ml octu balsamicznego
- 50 ml miodu wielokwiatowego
- 50 ml czerwonego wina
- 250 g ziemniaków
- 100 g twarogu
- świeża kolendra
- szczypior
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Antrykot zgrillować.
- Ziemniaki ugotować, po ugotowaniu przekroić na pół, a następnie napełnić twarogiem ze szczypiorkiem oraz zmiksowaną kolendrą i zapiec.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć. Dodać miód, czerwone wino i ocet balsamiczny, następnie zredukować do konsystencji sosu. - Ziemniak i grillowany antrykot wyłożyć na talerz i polać sosem.
Jakie wino do obiadu?
Bogata oferta win z Argentyny daje możliwość interesujących doświadczeń smakowych. Największą gwiazdą jest jednak odmiana malbec. To właśnie z tego szczepu powstają najciekawsze i najlepiej oceniane wina argentyńskie.
Kolebką malbeca jest Mendoza, jeden z największych regionów winiarskich świata. Jako ciekawą propozycje do prezentowanego przepisu proponuję wino Cameleon Jean Bousquet Malbec, które powstaje we wspomnianym regionie. Wino opatrzone jest certyfikatem BIO. Ma wyrazisty smak i aromat zdominowany przez dojrzałe ciemne owoce, wsparte odrobiną nut ziemistych i przyprawowych. Będzie dobrze współgrał z grillowanym charakterem mięsa oraz wyrazistymi, słodkimi i aromatycznymi dodatkami.
Jednak winiarstwo argentyńskie to nie tylko Mendoza. Jako kolejne równie interesujące połączenie proponuję Saurus Malbec Select z Bodegi Familia Schroeder z Patagonii. Patagonia, to region położony na południe od Mendozy, gdzie panują niższe średnie temperatury. W związku z tym wino nie posiada tak dojrzałych aromatów jak malbec z Mendozy jednak ma ciekawą strukturę, wyraziste taniny i dodatkowe aromaty beczkowe, które ładnie będą komponować się z grillowanymi aromatami antrykotu.