Sałatki orientalne oraz inne delikatne potrawy, zazwyczaj kojarzą się z wiosną i latem, kiedy przy palącym słońcu i wysokiej temperaturze nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie i zbędne kalorie. Właściwym połączeniem do tego typu potraw wydaje się być wino musujące.
SKŁADNIKI:
- 80 g marchwi
- 80 g rzodkwi daikon
- 1 ogórek
- 10 g namoczonych glonów hijki
- 50 g cząstek pomarańczy lub grejpfruta
- makaron shirataki
MARYNATA DO MARCHWII:
- 1/2 łyżeczki pasty shiro (jasnej) miso
- 20 ml sake
- 3 g cukru białego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 g kolendry ciętej
DRESSING:
- 20 ml octu ryżowego
- 10 g cukru białego
- 10 ml oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki prażonego sezamu
- 10 ml soku z tartego imbiru
- 10 ml oliwy Extra Virgin
- papryczka chilli
Przygotowanie:
Marchew zamarynować w paście misoyaki (pasta shiro jasna miso, sake, cukier, olej sezamowy, kolendra). Ogórki i rzodkiew pociąć obieraczką do warzyw w cienkie plastry, posolić, ścisnąć i wypłukać w zimnej wodzie. Marchew opłukać z pasty misoyaki i pociąć w plastry jak ogórki i rzodkiew.
Glony hijki namoczyć w letniej wodzie, aż będą miękkie.
Wszystkie składniki (ogórek, rzodkiew, marchew, glony, makaron shirtaki, cząstki cytrusów) ułożyć na talerzu tak, aby wszystkie kolory sałatki wymieszały się.
Całość polać dressingiem i udekorować kwiatami kolendry.
Jakie wino do obiadu?
Sałaty, sałatki oraz inne delikatne potrawy, zazwyczaj kojarzą się z wiosną i latem, kiedy przy palącym słońcu i wysokiej temperaturze nie mamy ochoty na ciężkie jedzenie i zbędne kalorie.
Właściwym połączeniem do tego typu potraw wydaje się być wino musujące. Orzeźwiający mus, odświeżająca kwasowość i niska temperatura sprawiają, że ten typ wina doskonale sprawdzi się w towarzystwie sałatek.
Oczywiście duże znaczenie ma typ potrawy oraz rodzaj sosu jaki zostanie użyty do przyprawienia całości.
W sałatce orientalnej, gdzie mamy do czynienia z wyrazistym i odrobinę pikantnym smakiem, warto postawić na łagodne odświeżające, owocowo-kwiatowe prosecco czyli wino musujące z północnej części Włoch z Wenecji Euganejskiej (Mionetto Prosecco Prestige Collection Treviso Brut). Prosecco, to wino musujące wytwarzane metodą Charmata. Dzięki takiej metodzie produkcji posiada świeższe i bardziej dojrzałe aromaty zachowując przy tym naturalna kwasowość.
Innym, równie ciekawym winem produkowanym w podobny sposób, jest Vino de Aguja – rodzaj hiszpańskiego odpowiednika prosecco (choć bywa, że wina te są nasycane gazem technicznym).
Vino de Aguja zazwyczaj jest mniej wytrawne, co w połączeniu z pikantnym smakiem sałatki może dawać ciekawe i zgodne połączenia.
Klasyczne wino musujące z Hiszpanii produkowane metodą szampańską, czyli cava, to również interesujące wskazanie. Dobrym towarzystwem dla sałatki orientalnej będzie zarówno w cava wytrawnej wersji brut jak i semi- seco – Cava Galda Semi-Seco (z bardziej zaakcentowanym cukrem). Cava charakteryzować będzie się pełniejszą strukturą, wyraźniejszą kwasowością i bardziej herbatnikowym aromatem i smakiem. Wino to doda potrawie elegancji i świeżości oraz ładnie zintegruje się ze składnikami sałatki.
Poza winem musującym warto sięgnąć po białe wina na bazie odmian riesling (Abtei Himmerod Riesling Alte Rebe Trocken), müller-thurgau (Müller-Thurgau Castelbert), gewurztraminer (Gewürztraminer Tramin), czy grüner veltiner. Aromatyczny charakter, kwasowość, wyraziste ciało oraz odrobina łagodniejszej wytrawności, to na pewno odpowiednie cechy wina dla orientalnej sałatki.