Schab jagniecy z grillowanymi ziemniakami warzywnym ratatouille
Wino w kuchni

Schab jagnięcy z grillowanymi ziemniakami, warzywnym ratatouille oraz sosem z jarzębiny i miodu pitnego

Jagnięcy schab w takim wydaniu, to nie lada wyzwanie dla sommeliera. Szeroki wachlarz smaków i aromatów zawarty w tym zestawieniu powoduje, że nasz wybór powinien skupić się wokół win wyrazistych z dużą dawką intensywnych smaków i aromatów.

Składniki:

 

Schab:

  • 700 g schabu jagnięcego z kością
  • 80 ml oleju lnianego
  • 10 ml soku z cytryny
  • 100 ml miodu pitnego
  • szałwia
  • rozmaryn
  • cząber
  • 20 ml Roast & Fry
  • sól
  • pieprz kolorowy

Sos:

  • 100 ml miodu pitnego
  • 30 g miodu gryczanego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • szczypta chili
  • 60 g konfitury z jarzębiny i jabłek
  • 10 g imbiru

Ratatouille:

  • 50 g papryki żółtej
  • 50 g papryki czerwonej
  • 50 g papryki zielonej
  • 40 g bakłażana
  • 40 g cukinii
  • 70 g pomidorów
  • 30 g cebuli czerwonej
  • 10 g cebuli białej
  • 10 g czosnku
  • 30 ml oliwy
  • bazylia
  • tymianek
  • sól
  • pieprz czarny

Ziemniaki grillowane:

  • ziemniaki
  • kminek
  • trawa żubrowa

Przygotowanie:

Schab z jagnięciny oczyszczamy z nadmiaru błon, marynujemy w mieszance ziół, soku z cytryny, soli, pieprzu, oleju lnianym i miodzie pitnym. Tak zamarynowany schab wkładamy do woreczka i wakujemy. Gotujemy metodą sous vide przez 2 godziny w temperaturze 55 stopni. Następnie wyjmujemy z worka, osuszamy i obsmażamy na klarowanym maśle.

Wszystkie składniki (oprócz pomidorów) kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy bazylią, tymiankiem, solą i pieprzem. Chwilę dusimy, ważne aby warzywa były chrupkie.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w wodzie z kminkiem i trawą żubrową. Po ugotowaniu kroimy w plastry i grillujemy.

Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy konfiturę jarzębinową, rozmaryn, posiekany imbir i szczyptę chili, dolewamy miód pitny i gotujemy na wolnym ogniu aż zgęstnieje.

Danie dekorujemy mikro ziołami.

Jakie wino do obiadu?

Charakterystyczne składniki potrawy takie jak: szałwia, rozmaryn, kminek, chili, tymianek, miód pitny, papryka, bakłażan, cukinia, czosnek dają bardzo interesującą mieszankę smaków od gorzkich przez słodkie, do intensywnych i pikantnych.

Do tego mięso jagnięce, które wyróżnia niecodzienny aromat oraz duża ilość tłuszczu.

Wszystkie te elementy powinno doskonale połączyć dość pełne, aromatyczne wino czerwone.

Dobrym tropem będzie hiszpańskie wino z monastrell (wino Equilibrio 4 meses), które dojrzałą słodycz ciemnych owoców wzbogaca pokaźną dawką ziół i pikanterii. Jeśli do tego dodamy odrobinę nut „beczkowych” uzyskamy ciekawe połączenie.

Innym równie interesującym partnerem dla jagnięciny, powinna być klasyczna hiszpańskie wino Rioja, najlepiej w wersji crianza (wino Rioja Valdelana Crianza). Wyraziste ciało, wsparte beczką, pozwoli na właściwe połączenie ze smakami jagnięcego schabu z prezentowanego przepisu.

Kolejnym, równie interesującym kierunkiem, będzie złożone czerwone wino z RPA łączące cechy rozbudowanej struktury starego świata z dojrzałością i owocowością win nowego świata (wino SMV Boschendal). Kupaż shiraz dającego strukturę, dojrzały owoc oraz odrobinę czarnego pieprzu, mourvedre charakteryzujący się mocą, taniną i nutami ziołowymi i aromatycznego, białego szczepu viognier, to zdecydowanie właściwy kierunek dla rozbudowanego wachlarza smaków i aromatów proponowanej potrawy.

You Might Also Like...