Akademia sommeliera

Syrah vs cabernet sauvignon. Którą elegancką czerwień wybrać?

Jedne z najbardziej znanych czerwieni na półkach. Mają równie mocny kolor, równie wyraźne taniny, jednak różni je naprawdę wiele. Dzisiaj na tapet bierzemy szczepy syrah vs cabernet sauvignon. Jakie podobieństwa je łączą i jakie różnice je dzielą? Przeczytaj.

Syrah ma dymny, pieprzny aromat, a cabernet słodszy, z nutami czarnych owoców. Syrah ma bogatą, ale łagodną paletę, a cabernet intensywną, strukturalną, z dużą dozą kwasowości. Komu przypadną do gustu te odmiany? – Zdecydowanie miłośnikom wytrawnej czerwieni! – mówi Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.

Dzisiaj – właśnie z myślą o miłośnikach wytrawności i czerwieni w kieliszkach – porównujemy te dwa fascynujące i powszechnie znane szczepy: syrah vs cabernet sauvignon. Kto z tego boju wyjdzie zwycięsko?

Syrah vs cabernet sauvignon – cechy

Zacznijmy od krótkiego opisu obu szczepów. Odmiana cabernet nadaje winu wysoki poziom tanin i kwasowości, dzieląc się ciemnymi, owocowymi smakami, takimi jak czarna wiśnia, jeżyna i czarna porzeczka. Posiada również pikantne nuty przypraw i czarnego pieprzu, a nuty zapachowe obejmują wanilię i goździki (wynik starzenia w dębowej beczce) oraz zieloną paprykę.

– Syrah zaś jest typowo odważna i treściwa, z aromatycznymi nutami dymu, czarnych owoców i pieprzu. Stylistycznie może być okrągła i owocowa lub gęsta i taniczna – wylicza Sułek. Wina syrah są bardzo intensywne w aromacie, a jednocześnie świetnie zbalansowane. Można w nich wyczuć aromaty jeżyn, borówek, suszonych ziół. Co ciekawe, australijskie winogrona syrah, które rosły w suchym i gorącym klimacie, dają słodkie nuty gorzkiej czekolady.

Krótko o cabernet sauvignon
Cabernet sauvignon, znany czasem jako po prostu cabernet, oryginalnie pochodzi z Bordeaux we Francji, ale dziś uprawia się go w wielu regionach winiarskich: włoskiej Toskanii, hiszpańskiej Jumilli czy chilijskiej Dolinie Centralnej. Znany jest na całym świecie głównie dzięki temu, że uchodzi za łatwy w uprawie – dobrze dopasowuje się do klimatu. Wina cabernet sauvignon świetnie nadają się do starzenia.

Krótko o syrah
Syrah ma mniej znane pochodzenie niż cabernet. Nie do końca wiadomo, gdzie były jego początki, jednak wielu enoznawców kieruje się ku Francji. I właśnie we Francji shiraz zyskał swoją popularność – podobnie jak w australijskim regionie Barossa, południowoafrykańskim Stellenbosch czy argentyńskiej Mendozie. Odmiana ta idealnie nadaje się do dojrzewania w dębowych beczkach. Wina ze szczepu syrah (lub shiraz, stosowane są obie nazwy) mają ciemny, nieraz fioletowawy kolor.

Syrah vs cabernet sauvignon – największe podobieństwa

Zarówno winogrona cabernet, jak i syrah mają grubą skórkę, która jest odpowiedzialna za intensywny, czerwony kolor wina. Im cieplejszy klimat, w którym rosną grona, tym ciemniejszy będzie kolor trunku. Dlatego też syrah, który lubi ciepło, może dać sporo fioletowego odcienia.

Obie odmiany dają w większości wytrawne wina z wyraźnymi taninami i lubią towarzystwo innych szczepów. Na palecie aromatów obie będą iść w kierunku ciemnych owoców. I syrah, i cabernet lubią też starzenie w beczkach.

Spore podobieństwo można również zaobserwować w kontekście foodpairingu. Oba szczepy lubią sery, ciemne desery, ale przede wszystkim – mięso. Będą świetnie smakować z esencjonalnymi daniami mięsnymi, np. stekami czy gulaszami.

Syrah vs cabernet sauvignon – największe różnice

Pierwszą różnicą między syrah i cabernet sauvignon jest wygląd winogron. Zarówno owoce, jak i liście odmiany syrah są znacznie większe niż odmiany cabernet. Ta cecha zresztą pomaga winiarzom łatwo zidentyfikować szczep w winnicy. Syrah ma też zazwyczaj ciemniejszy kolor. A skoro już przy winnicy jesteśmy, to cabernet sauvignon wykazuje większą odporność np. na niskie temperatury. Syrah lubi cieplejszy klimat.

Odwzorowanie tych warunków można zresztą wyczuć w samym winie. Cabernet ma dość wysoką kwasowość, a syrah bardzo niską. Cabernet ma więcej tanin niż syrah. Każda z odmian inaczej się też prezentuje. Cabernet jest charakterny, wyrazisty, zaś syrah gładki, harmonijny.

Syrah vs cabernet sauvignon – co wybrać?

Wina cabernet sauvignon i syrah mają różne struktury. Cabernet jest często mocniejszy w smaku, a syrah bardziej gładki, subtelniejszy. Jednak w żadnym wypadku jeden nie jest lepszy od drugiego. To tylko… kwestia wyboru!

– Jeśli wolisz koncentrację smaków i aromatów z ciepłymi taninami, to wybór pada na syrah. Jeśli wolisz zaś mocniejszy garbnik i długowieczną ewolucję wina w szkle, szukaj dobrego caberneta – wymienia Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.

Jeśli trudno Ci zdecydować, którą odmianę wybrać dla siebie lub bliskiej osoby w prezencie, zajrzyj do najbliższego Salonu Fine Wine. Nasi doradcy pomogą wybrać Ci idealne wino na każdą okazję. Zapraszamy!

You Might Also Like...