Wśród pytań o alkohole mocne dość często pojawia się jedno: jaka jest różnica między whisky a whiskey? Czy ta jedna litera zmienia cokolwiek? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości!
Alkohole mocne, takie jak whisky właśnie, są chętnie wybierane przez cały rok. Niezależnie od pogody, niezależnie od święta czy okazji – po whisky sięgają ci, którzy cenią sobie aksamitność słodu jęczmiennego, aromat dębowych beczek i złocisty kolor. Jeśli wybierasz się więc do Salonu Fine Wine z planem kupna whisky, dowiedz się więcej o tym mocnym trunku. Jaka jest różnica między whisky a whiskey?
Whisky i whiskey – pochodzenie
Oba terminy, whisky i whiskey, pochodzą od jednego źródła: celtyckiego słowa usquebaugh, które tłumaczy się jako woda życia. Z czasem określenie to zaczęło się skracać do znajomo brzmiących słów „uiskie” oraz „usky”. Jednak mimo wspólnego pochodzenia, określenia whisky i whiskey nazywają inne rodzaje alkoholi.
– Nazwy whisky używa się globalnie, zaś whiskey głównie w Irlandii i USA. Whisky przeważnie produkuje się ze słodu jęczmiennego i poddaje dwukrotnej destylacji. Whiskey zaś powstaje ze słodu lub kukurydzy i poddaje dwu- lub nawet trzykrotnej destylacji (tak jest w Irlandii) – wymienia Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.
Ważnym elementem tej układanki jest też historia. Z końcem XIX wieku whisky nie mogła pochwalić się wysoką jakością, dlatego producenci whisky z Irlandii chcieli wyróżnić swój produkt w świecie. Dodatkowe „e” w nazwie jest więc świadomym zabiegiem. Jak często opowiadają irlandzcy wytwórcy whiskey, różnica wynika też z tłumaczenia: w innej formie usquebaugh pojawiło się w języku szkockim, a w innej w języku irlandzkim.
Whisky vs whiskey – co oznaczają oba terminy?
Historyczny podział mówi jasno: whisky pochodzi ze Szkocji, a whiskey z Irlandii. Jednak obecnie świat whisky jest znacznie bardziej złożony niż w XIX wieku. Dzięki aktywności kolonizacyjnej Wielkiej Brytanii whisky zaczęto produkować w innych krajach świata, m.in. Stanach Zjednoczonych czy Japonii.
I tak w USA częściej używa się słowa whiskey, a w Japonii whisky. Taki podział nie wziął się znikąd. Nazwa whiskey przyjęła się w Stanach za sprawą irlandzkich imigrantów, którzy zakładali swoje destylarnie w całym kraju (zobacz np. whiskey Crazy Charley Black Label). Dzisiaj jednak coraz częściej można się też spotkać z nazwą whisky.
Co z Japonią? Tutaj raczej spotkamy się z krótszą nazwą whisky. Tak jest w przypadku Helios Distilery Blended Whisky Reki: naprawdę ciekawej mieszanki, która łączy wyraziste nuty owoców tropikalnych i wanilii.
O rodzajach whisky i whiskey
Jeśli dopiero wkraczasz w świat whisky czy whiskey, wiedz jedno: to niesłychanie zróżnicowany trunek. Mamy single malt whisky, które powstaje w jednej, konkretnej destylarni – jak szkocka Whisky Glen Forest Single Malt. Single cask to whisky z jednej beczki. Są także whisky mieszane, czyli blended. Blended malt powstaje z kilku single malt whisky, zaś blended whisky z kilku różnych whisky. Jak np. Thompson’s Blended Scotch Whisky Sauternes Finish, która dojrzewała w beczkach po słodkim winie sauternes pochodzących z posiadłości Château La Bouade. Co ciekawe, tej whisky powstało jedynie 3700 butelek.
– Nie ma zasady, które whisky czy whiskey lepsze. Są po prostu inne, choć bywają też podobne. Najlepszym sposobem na rozstrzygnięcie dylematu są degustacje, które dają większe spektrum w tematyce tego szlachetnego trunku. Ktoś będzie doceniał łagodność irlandzkiej, złożoność szkockiej czy finezję japońskiej. Ktoś inny sięgnie po francuską i się nie zawiedzie, bo mowa o kraju, który w destylacji ma dużo do powiedzenia – dodaje Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.
Chcesz mieć pewność, że wybierzesz dobrą whisky lub whiskey? Zajrzyj do Salonu Fine Wine. Nasi doradcy rozwieją wszelkie wątpliwości.