Czas Świąt to wyjątkowy okres. Nie zajmujemy się wyjątkowością świąt, ich aspektem rodzinnej bliskości czy obrzędowości. Pragniemy jedynie ułatwić wybór win na świąteczny, a co za tym idzie zazwyczaj obfity stół. Jeśli do tego dochodzi nieustanna celebracja kolejnych dań, to wino będzie nie tylko wspaniałym kurdeszem, ale i czasem ratunkiem dla obciążonego żołądka. Zatem proponujemy na początek nie tylko jako aperitif doskonałe wino musujące w postaci szlachetnej adaptacji bąbelków.
Niewątpliwie to niezwykle uniwersalne wina, które są dobrym kompanem tradycyjnych wigilijnych dań, ale i tych nowoczesnych, które coraz częściej pojawiają się na świątecznych stołach (owoce morza np.).
Victoria Prosecco Millesimato Spumante 2017
pochodzenie: Wenecja Euganejska, Prosecco DOC Słomkowy kolor z zielonymi błyszczącymi refleksami. Przyjemne nuty świeżych owoców z lekko akacjowym finiszem. Wino wyważone, pełne harmonii, przyjazne i plastyczne. Żywe, a zarazem miękkie w ustach z ujmującym musowaniem. Dobrze sprawdza się jako aperitif, ale też baza do różnych wariacji na temat klasycznego koktajlu w stylu Belliniego. |
|
Cava Galda Semi Seco
pochodzenie: Hiszpania, Katalonia, Cava DO Białe, musujące wino z Katalonii produkowane metodą szampańską. Posiada jasnosłomkową barwę z zielonymi refleksami. Przyjemne musowanie orzeźwia, a delikatna słodycz dodaje trunkowi charakteru. Długi finisz z lekką kwasowością dopełnia całości. |
Carpe karpia in vino – Białe wina na święta
Bez bieli nie można, bez bieli się nie da. Wydaje się, że prognozy na temat śniegu czy mrozu nie są optymistyczne, więc tym bardziej biel. Jeśli nie do rybki to dla ochłody przy gorącej często atmosferze spotkań w gronie bliskich. A jeśli do rybki to można tradycyjnie z karpiem lecz nie tradycyjnie dobrane, coś rześkiego, kruchego dla przeciwwagi. Można nieortodoksyjnie, wręcz przeciwnie nie karpia i też będzie wspaniale, bo ta żywa, sprężysta biel (Aliwen) odnajdzie się w hedonistycznej wręcz przyjemności. Można wreszcie dosadnie w szkle, tłustą, skoncentrowaną bielą (Elite d’Or) zaskoczyć pozytywnie siebie i współbiesiadników. Zwłaszcza gdy oni dopiero wchodzą w świat wina. Dlatego tu pokazujemy fajerwerki, po których wszyscy nagle chcą pić wino!
Aliwen Sauvignon Blanc
pochodzenie: Dolina Centralna, Niezwykle przyjemne, świeże wino z wyraźnie wyczuwalnym mineralnym charakterem dzięki uprawom winorośli w wyższych partiach, w chłodniejszych dolinach. Nos owocowy, zwłaszcza z doskonale zarysowaną dojrzałą brzoskwinią. W tle domieszka ziół. |
|
Domaine de la Baume Chardonnay Elite d’Or
pochodzenie: Langwedocja-Roussillon, Pays d’Oc IGP Wino o intensywnej, słomkowej barwie. Zapach brzoskwiń i syropu z nektarynek z wyraźną, acz subtelną nutą mineralną i tostowym finiszem. Fermentacja w nowych beczkach i roczne dojrzewanie nad osadem powodują, że wino jest pełne w ustach, z dobrze opisaną wanilią i orzechem laskowym. |
Róż pod choinką
Nie tylko biele, ale również róż, jako idealne wina na święta. Godny uwagi jest uniwersalny kolor, bynajmniej nie tylko dla kobiet. Róż nas pogodzi, pozwoli złapać oddech, połączy niepołączalne. Przede wszystkim będzie prologiem, treścią i dla niektórych długim epilogiem świątecznych kolacji. Często niedoceniany, traktowany niesłusznie z przymrużeniem oka potrafi pokazać na co go stać. Zwłaszcza, że jest tak bardzo nieoczywisty. Po prostu Mr.Róż.
Rosé d’Anjou La Roseraie Marquis de Goulaine
pochodzenie: Dolina Loary, Rosé d’Anjou AP Ciemnołososiowa barwa wina, które ekspresyjnie uwodzi nasz nos zapachem wiśni, truskawek, czerwonych owoców i brzoskwiń, ze szczyptą orzeźwiającej mięty. Usta to hojność soczystych owoców skąpanych w świeżości. Wspaniale uniwersalny trunek, w którym szczególnie rozmiłują się smakosze kuchni azjatyckiej. |
Czerwień wszechobecna
Można zacząć spokojnie, szukając świeżości i wyrazistego garbnika, można ją kontemplować w doskonałej a przede wszystkim dostojnej dojrzałości. Ba w tej czerwieni można odnaleźć aromaty świąt, przypraw, owoców, słodkości. Z pewnością czerwień rozgrzeje nas i nasze serca. Otworzy usta do długich, wieczornych rozmów.
Quinta de la Rosa Tinto
pochodzenie: Trás-os-Montes e Alto Bardzo eleganckie, pełne świeżości i soczystej owocowości wino, wspaniale dopełnione nutami przypraw i kwiatów. Solidna dawka żywego garbnika w połączeniu z dobrze wkomponowaną kwasowością dają pełne wino, które sekwencyjnie rozwija się w szkle. Wino dojrzewało w beczkach z dębu francuskiego. |
|
Lui Crianza
pochodzenie: Kastylia i Leon, Toro DO Wino o głębokiej, intensywnej, fioletowej barwie. Nos jest uwodzony |
|
Sibaris Carménère Gran Reserva
pochodzenie: Dolina Centralna, Doskonale prezentowana topowa odmiana czerwonych gron carménère. Wino starzone we francuskim dębie przez rok. Dojrzałe, eleganckie, o głębokiej owocowości podkreślonej aromatami jeżyn, jagód, wiśni i śliwek. W kieliszku zaznaczone są wyraziście nuty pieprzu, rozmarynu czy wawrzynu. Długie, o ujmującym finiszu skąpanym w dobrze ułożonych taninach. |
|
Côtes du Roussillon Villages Tautavel Terroir La Baume
pochodzenie: Langwedocja-Roussillon, Côtes du Roussillon Villages Tautavel AP Dojrzały, owocowy nos z delikatną nutą wanilii. W smaku wyrafinowane i złożone. Na podniebieniu krągłe, potężne i mięsiste z nutami ciemnych owoców i lukrecji. Długi finisz z miękkimi taninami. |
Cudowny eliksir na grzech obżarstwa
Nie tylko wina na święta. Z pewnością nie do uniknięcia będzie eliksir na grzech, podczas gdy do stołu podaje mama albo babcia. Co wtedy? Proponujemy ambrozję niemalże. Naturalny likier, który pomoże nam przerwać te piękne acz trudne dla żołądka dni. Doskonały digestif.