Doceniany za jakość win, stosunkowo niewielki producent i poważany negocjant w sercu tzw. Złotego Trójkąta Burgundii to właśnie Chartron et Trebuchet. Co wyróżnia jego wina, nadaje wyjątkowy smak i wreszcie – po jakie wina z Burgundii tego producenta warto sięgnąć?
Chartron et Trebuchet – garść historii
Produkcja, często z użyciem gron ze starych krzewów, a przede wszystkim we wszystkich liczących się siedliskach utożsamianych z duchem Burgundii, rozpoczęła się w 1984 roku. Wspólnikami zostali przyjaciele Jean Rene Chartron i Louis Trebuchet. Ten pierwszy był właścicielem Domaine Chartron (rok założenia 1859) z winnicami w wielu cennych siedliskach w Burgundii, co dało wspaniałą bazę do szerszych działań. Louis Trebuchet jest za to przykładem na to, jak wino potrafi wspaniale zarazić. W tym przypadku duszę inżyniera informatyki z prestiżowej paryskiej uczelni, który po przyjeździe do Burgundii całkowicie nią przesiąkł. Do tego stopnia, iż został wiodącym członkiem stowarzyszenia winiarzy burgundzkich Bourgogne Wine Board. Po ugruntowaniu pozycji na rynku krajowym, a w szczególności zagranicznym, w Chartron et Trebuchet nastąpił czas konsolidacji działań. Winiarnia została włączona w przedsięwzięcie największego producenta i dystrybutora win francuskich jakim jest Les Grand Chais de France.
Chartron et Trebuchet dzisiaj
Współcześnie wina z Burgundii pod nazwą producenta Chartron et Trebuchet to winiarnia, w której wspaniałe połączenie daje poszanowanie dla tradycji burgundzkiej, respekt dla tak ważnego zwłaszcza w tej części Francji terroir oraz rygorystycznego podejścia do kreacji wina. To wszystko pod okiem Serga de Bucy, utalentowanego winemakera, docenianego chociażby przez Jancis Robinson. Serge od lat 90-tych odpowiedzialny jest za wina w LGCF, współpracuje też z niektórymi Master of Wine jak chociażby z Angelą Muir.
Dlaczego warto spróbować właśnie wina z Burgundii?
Wina kreowane w posiadłości Chartron et Trebuchet to szeroki wachlarz burgundzkich ikon w najdostojniejszych i najbardziej reprezentacyjnych apelacjach. Znajdziemy pośród nich klasyków w wydaniu Chablis. Zarówno w standardowym ujęciu jak i pochodzące z siedlisk kategorii premier i grand cru, gdzie ostatnie wino poddawane jest procesowi dojrzewania w dębowych beczkach. To solidna porcja win z żywym charakterem i mocnym akcentem zarówno w nosie, jak i na podniebieniu.
Dla tych, którzy poszukują wyrafinowanego stylu, finezji i zmysłowości w winie proponujemy Chassagne-Montrachet. Najlepiej w wersji klasycznej oraz premier cru z clima Les Embazées. To pełne wyrazu wydanie chardonnay, prawdziwa błękitna krew arystokraty w szkle, dojrzewającego w smokingu beczki z dębu francuskiego.
Propozycje wina z Burgundii
Chartron et Trebuchet to nie tylko klasyka i wyżyny burgundzkich apelacji. To także wina na co dzień, jak chociażby ciekawe i przystępne dla każdego winomana adaptacje chardonnay i pinot noir.
Kto zaś poszukuje tradycji, historii i wysokiej, wręcz przysłowiowej, bo utożsamianej z poszczególnymi apelacjami jakości, będzie w pełni usatysfakcjonowany. Sięgnąć może po butelki z Puligny-Montrachet, Meursault Premier Cru, Santenay czy CORTON GRAND CRU. Miłośnicy POUILLY FUISSE znajdą ukontentowanie w rasowym wydaniu tej apelacji. Natomiast fani bąbelków mogą poczuć spełnienie pijąc wybitnego Crémant de Bourgogne.
Na zakończenie
Pamiętajcie, że wybierając tytuły spośród win Chartron et Trebuchet można płynnie przejść od świeżości i sprężyny w ustach, po krągłość i aksamit na podniebieniu, a także wina pełne, niemal tłuste, o głębokiej, szlachetnej dojrzałości. Są wśród nich butelki idealne do konfrontacji z daniem na stole. Są także etykiety kontemplacyjne, poetyczne w kieliszku, które przemawiają nie krzykliwą stylistyką, a treściwym szeptem. To wina z Burgundii, których warto spróbować choć raz, by dowiedzieć się jak taki “treściwy szept” właśnie może na podniebieniu smakować.
Bourgogne Chardonnay Cuvée de la Combe Chartron et Trébuchet wytrawne pochodzenie: Burgundia, Bourgogne AP szczepy: chardonnay producent: Maison François Martenot |
Petit Chablis Chartron et Trébuchet wytrawne pochodzenie: Burgundia, Petit Chablis AP szczepy: chardonnay producent: Maison François Martenot |
Chablis Chartron et Trébuchet wytrawne pochodzenie: Burgundia, Chablis AP szczepy: chardonnay producent: Maison François Martenot |
Wino o ciekawym połączaniu jasno-żółtej barwy z odcieniami szmaragdowymi. W zapachu na pierwszy plan wysuwają się soczyste, dojrzałe owoce, wspaniale uzupełnione aromatami kwiatowymi. W tle bukietu wyraźny akcent suszonych owoców. Na podniebieniu wino hojnie rozdaje smaki czyniąc usta okrągłymi ze szczyptą minerlaności i świeżością w finiszu. Dobry kompan z daniami rybnymi, kozim serem. |
Doskonałe wprowadzenie w region Chablis. Wino pełne wigoru i szlachetności. W zapachu dominują owoce, zwłaszcza cytrusy. W ustach pełne żywiołowości, o głęboko odświeżającym charakterze. |
Rasowe Chablis z wszystkimi pożądanymi elementami tego kultowego i sprawdzonego wina. Czyste, mineralne i eleganckie aromaty, dobra struktura. Nos subtelnie odświeżający o kwiatowym charakterze, ze szczyptą dymnego akcentu. Usta trwałe, doskonale zharmonizowane. |
Chablis Premier Cru Beauroy Chartron et Trébuchet wytrawne pochodzenie: Burgundia, Chablis Premier Cru AP szczepy: chardonnay producent: Maison François Martenot |
Chablis Grand Cru Bougros Chartron et Trébuchet wytrawne pochodzenie: Burgundia, Chablis Grand Cru AP szczepy: chardonnay producent: Maison François Martenot |
Chassagne-Montrachet Chartron et Trébuchet wytrawne pochodzenie: Burgundia, Chassagne-Montrachet AP szczepy: chardonnay producent: Maison François Martenot |
Bardzo rasowe, wspaniale komponujące się z wykwintnym jedzeniem wino. Jasnożółta barwa z wyrazistym połyskiem. Nos pełen żywych aromatów, zwłaszcza kwiatów z mineralnym tłem, intensywnych w ustach. Na podniebieniu niezwykle odświeżające z długim posmakiem. |
Wino o czystej, zielonozłotej barwie. Ma zapach limonki, suszonych owoców z wyrazistymi nutami mineralnymi i delikatnym dotykiem miodu w tle. Na podniebieniu odczuwalna jest żywa kwasowość, która doskonale koresponduje z oleistą strukturą. Wspaniale zrównoważone wino, które zostało poddane procesowi dojrzewania w beczkach z dębu francuskiego przez 10 miesięcy. |
Wino o jasnożółtej barwie i ujmującym zapachu żółtych owoców z wyrazistym kwiatem akacji w tle. Na podniebieniu urzeka smakiem cytrusów z subtelnym dotykiem mentolowym. Długi i elegancki finisz otulony dębiną. Wino dojrzewało przez 10 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego. świeże, o delikatnej strukturze. Dobry balans pomiędzy rześkością a łagodnością. |
Pouilly-Fuissé Chartron et Trébuchet wytrawne pochodzenie: Burgundia, Pouilly-Fuissé AP szczepy: chardonnay producent: Maison François Martenot |
Bourgogne Pinot Noir Chartron et Trébuchet wytrawne pochodzenie: Burgundia, Bourgogne AP szczepy: pinot noir producent: Maison François Martenot |
Aloxe-Corton Premier Cru Les Marechaudes Chartron et Trébuchet wytrawne pochodzenie: Burgundia, Aloxe-Corton Premier Cru szczepy: pinot noir producent: Maison François Martenot |
Jasnożółta barwa ze szmaragdowymi refleksami. W nosie soczyste owoce, wzbogacone intensywnymi aromatami suszonych owoców oraz wanilii. Wyczuwalne nuty migdałów i palonych orzechów. Wino harmonijne, doskonale łączące bogactwo, żywotność i aromatyczną trwałość. |
Wino o głębokiej, rubinowej barwie. Wytwarzane z winogron z samego serca regionu, poddane procesowi dojrzewania w beczkach z dębu francuskiego przez okres 11 miesięcy. Aromaty ciemnych owoców z lekkim dotykiem porzeczki i dojrzałego agrestu. Na podniebieniu wykazuje aksamitna dojrzałość. Dobrze wyczuwalne, subtelnie wkomponowane taniny z lekkim akcentem przypraw i nutą tostu. |
Ciemno granatowy barwa. Nos pełen urzekających aromatów porzeczek, truskawek i poziomek. Na podniebieniu elegancie i aksamitne ze wspaniale rozwijającymi się akcentami tostowymi. Wino dojrzewało w dębowych beczkach przez 14 miesięcy. |