Akademia sommeliera

Wino cava i wszystkie jego sekrety. Czym może Cię zaskoczyć cava z Hiszpanii?

Wino cava będzie dobrym wyborem, jeśli lubisz intensywne musowanie w kieliszku i preferujesz musiaki, w których nuty tostowe przeplatają się z owocowymi. To świetne wino z Hiszpanii powoli zaskarbia sobie miłośników na całym świecie. Chcesz wiedzieć więcej o winie musującym cava? Przeczytaj!

Cava przez wielu uznawana jest za hiszpańską odpowiedź na włoskie prosecco i francuskiego szampana. Zupełnie niezasłużenie! Podobnie jak prosecco hiszpańska cava może pochwalić się długą tradycją (ponad 160-letnią) i podobnie jak szampany jest chroniona własną apelacją (DO – denominación de origen). Mimo tych podobieństw wino musujące cava ma w sobie bardzo wiele wyrazistości i wyjątkowości, a przede wszystkim może pochwalić się znakomitą relacją ceny do jakości. Zacznijmy jednak od początku.

Skąd pochodzi wino cava?

Wina cava powstają głównie w hiszpańskim regionie Penedès, który położony jest ok. 60 km na zachód od Barcelony (szacuje się, że ok. 95 proc. cavy pochodzi właśnie z tego miejsca). Ich historia sięga połowy XIX wieku. Sama nazwa jest zresztą historyczna. Mianem „cava” określano jaskinie, w których przed laty winiarze przeprowadzali fermentację wina, a następnie jego starzenie. Dla określenia wina nazwa cava została usankcjonowana w 1970 roku.

Z jakich szczepów powstaje wino musujące cava?

Do wyprodukowania wina cava używa się głównie trzech szczepów: macabeo, parellada i xarel-lo (i właśnie te uprawia się w regionie Penedès). Zgodnie z prawem dopuszcza się również dodawanie winogron odmian chardonnay i pinot noir, czyli znanych głównie z produkcji szampana. Wino cava może występować więc w wersji białej lub różowej.

Każdy ze szczepów reprezentujących podstawową trójkę (przez niektórych nazywaną MPX) wpływa na wyjątkowy aromat cavy. Aromat, który zmienia się w zależności od tego, jak długo starzone było wino. I z tym wiąże się kolejna charakterystyczna cecha cavy…

W jaki sposób produkuje się wino cava?

Wino cava produkowane jest metodą tradycyjną. Przechodzi więc dwie fermentacje: jedną w kadziach, a drugą w butelce z regularnym, codziennym poruszaniem. Dojrzewanie wina cava trwa od 9 do nawet 30 miesięcy.

W zależności od tego, jak długo wino leżakowało, takie oznaczenie widnieje na butelce. Jeśli 15 miesięcy i więcej, wówczas na etykiecie zobaczymy napis „reserva”. Jeśli 30 miesięcy i więcej – „gran reserva”. Im dłuższy czas wino cava spędziło na osadzie, tym bardziej wyrazisty będzie jego smak.

Jak smakuje wino cava?

Musująca cava może osiągnąć szeroką paletę smaków i aromatów. Wina młodsze będą mogły pochwalić się nutami owocowymi, m.in. soczystymi jabłkami i gruszkami, zaś starsze – nutami pieczonego chleba i ciasta drożdżowego. Bardzo często wina cava cechuje również odświeżająca kwasowość, jednak nie jest to regułą. Wszystko zależy od winiarza i jego decyzji w procesie tworzenia wina (a dokładniej etapu nazywanego „dosage”, gdy dodaje się w miejsce usuniętego osadu mieszankę bazowego wina z cukrem). To wtedy wino cava może przyjąć jedną z następujących wytrawności:

  • Brut nature – bez cukru
  • Extra brut – mocno wytrawne
  • Brut – wytrawne
  • Extra sec / dry – półwytrawne
  • Sec – półsłodkie
  • Demi-sec – słodkie
  • Doux – bardzo słodkie

Jak pić wino cava?

I tutaj zaczyna się prawdziwa przygoda dla miłośników win musujących. Cava może być bowiem zarówno świetnym aperitifem, jak i towarzyszem do rozmaitych dań. Wina cava brut nature i cava extra brut najlepiej zestawić z potrawami mocno doprawionymi, wyrazistymi, np. mięsnymi. Wina cava brut będą pasowały do dojrzewających serów i wędlin czy grillowanych frutti di mare. Zaś wina cava extra sec i cava sec polubią się ze zdecydowanie lżejszymi smakami.

Zajrzyj do oferty Salonów Fine Wine i przekonaj się, jakie wina cava wybraliśmy dla Ciebie!

You Might Also Like...