Mule w białym winie to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Są cenione za oryginalny i wyrafinowany smak i uważane za jeden z afrodyzjaków.
Jak prawidłowo przygotować mule?
Mule to gatunek małży, które lubią zimne i słodkie wody. Występuje na wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Spokojnego, w basenie Morza Śródziemnego czy kanału La Manche. Jednak musimy mieć na uwadze, że większość muli, które są dostępne w naszych sklepach pochodzą z hodowli.
Jeśli kupujesz świeże mule na targu, to zanim rozpoczniesz gotowanie, należy dokładnie oczyścić je z wszelkich osadów i glonów. Włóż je do miski z osoloną, zimną wodą i zostaw w chłodnym miejscu na 3 godziny. Następnie każdą z muszli należy starannie wyszorować i dokładnie opłukać. W sklepach jednak najczęściej spotykamy mrożone mule, które są już dla nas oczyszczone.
Mule w winie – jak przyrządzić?
Mule w winie to popisowe danie. Mięso muli jest białe o charakterystycznym delikatnie słodkawym smaku. Idealnie komponuje się z białym winem lub wermutem, a duszone z dodatkiem czosnku i świeżych ziół same w sobie stanowią idealne danie. Jednak dzisiaj zaprezentujemy Wam wzbogaconą wersję tego dania, do którego potrzebujecie poniższych składników:
- mule
- 2 cebula dymka
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka (250 g) krojonych pomidorów (albo 250 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w plastry)
- 1 papryczki chili
- 2 łyżka oleju
- sól pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
- 800 g świeżych muli
- 150 ml białego, wytrawnego wina
Sposób wykonania muli w winie:
Rozgrzej szeroki garnek, w którym na oleju podsmaż drobno pokrojony czosnek z cebulą i chilli. Następnie dodaj oczyszczone i odsączone mule i przykryj garnek przykrywką. Po upływie minuty zdejmij pokrywkę i dodaj białe wino. Delikatne mięso muli nie potrzebuje długiego gotowania, dlatego gdy ¾ wina odparuje, wyjmij mule i dodaj pomidory. Całość gotuj jeszcze 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem do smaku i posyp posiekaną pietruszkę. Na koniec dodaj mule jeszcze na minutę i wymieszaj dokładnie z sosem. Danie podawaj ze schłodzonym białym winem.
Fuenteseca Blanco
pochodzenie: Hiszpania, Bullas DO Delikatne białe wino na każdą okazję. Przyjemne nuty owocowe i wyraźnie orzeźwiający charakter. Na podniebieniu świeże, przyjemne aromaty, przynoszące skojarzenia z ziołami i agrestem. Przyjemny, lekko owocowy finisz podkreślający delikatny charakter wina. |
Udanego wieczoru!