Wina włoskie to wina z dużą ilością „naj”. Włochy są największy producent wina na świecie (choć konkurenci w różnych zestawieniach próbują go zdeklasować), jeden z najstarszych regionów, gdzie uprawia się winorośl ( regularność w tej materii zapoczątkowali Etruskowie w VII w. p.n.e.). Kraj, gdzie mieszkają, posiadają winnice i nadal nieprzerwanie wytwarzają wino najstarsze rody winiarskie na świecie jak choćby Frescobaldi (ponad 7 stuleci tradycji).
Uprawy winorośli win włoskich
Liczne są tutaj uprawiane odmiany winorośli, często endemiczne, nie wykraczające poza swoją małą ojczyznę regionu upraw. Są takie, które potrafią skomponować prawdziwego atletę w butelce, ale i takie które dają swój wyraz w zwiewności primadonny. Duża liczba producentów, od wybitnych indywidualności po duże koncerny, których wytwórnie wina z daleka można pomylić z rafinerią. Od wiernych tradycji, po eksperymentatorów. Od gwiazd światowego formatu po gwiazdorów żyjących bardziej w blasku denominacji niż własnych zasług. Wśród tych licznych zalet, ale i sprzeczności pogłębianych często przez prawo winiarskie, które z konsumenta chce czynić od razu świadomego swych wyborów miłośnika wina, warto sięgnąć po sprawdzone tytuły winiarskie.
Włoskie regiony
W każdym regionie znaleźć można prawdziwą perłę, która na długo zapada w pamięć. Niektóre regiony dopracowały do perfekcji jeśli nie poszczególny typ wina, to odmianę. Inni czekają ze swoimi nieoszlifowanymi diamentami na międzynarodowe uznanie. Wybierać jest w czym a więc do dzieła. Na czerwonym dywanie do każdej winoteki zapraszane są takie pozycje jak Barolo z regionu Piemontu. Wino posiada status DOCG, wytwarzane jest z odmiany Nebbiolo, która daje wina o mocnej strukturze, dobrze znoszące proces starzenia w beczkach dębowych, posiadających spory potencjał dojrzewania.
Barolo Prunottopochodzenie: Włochy Z pewnością legendarne włoskie wino z Piemontu. Wino dojrzewało dwa lata w dębowych beczkach i kolejne 14 miesięcy w butelce. Usta i nos istotnie bardzo intensywne. W rezultacie bogate w aromaty i smaki fiołka, śliwki oraz odrobiny nut truflowych. Na koniec przyjazna kwasowość oraz rozbudowana tanina nadająca winu dodatkowej struktury. >> Zobacz << |
W denominacji są zarówno konserwatyści jak i moderniści, stąd można spotkać różne style tychże win. Nie są to tanie pozycje, ale z reguły wydane na nie pieniądze to dobra lokata. Cena zależna jest od rocznika, producenta, dostępności na rynku, etc. Kupując młode roczniki natrafiamy na butelki często jeszcze skryte, niedopowiedziane, które testują naszą cierpliwość, nagradzając za wytrwałość niesamowitymi doznaniami. Dobrze skrojone Barolo to wino niemal kontemplacyjne, pozwalające na długie rozmowy przy wciąż ewoluującym kieliszku.
Prosto z Toskanii – Chianti
Kolejną tuzą w świecie winiarstwa włoskiego, jest niewątpliwie Brunello di Montalcino, ambasador Toskanii na salonach. Te wina włoskie wytwarzane są z odmiany Sangiovese o grubej skórce, wyselekcjonowanej przeszło 150 lat temu przez rodzinę Biondi-Santich. Wina podobnie jak ich kuzyni z Piemontu, swoje zalety ujawniają z wiekiem. Poddane obowiązkowemu starzeniu w beczkach dębowych (minimum 24 miesiące) a następnie w butelkach, rozwijają nie pozbawioną energii aksamitność, krągłość tanin, korzenną aromatyczność.
Szlachetności nie brakuje nie tylko w nazwie innemu winu z Toskanii – Chianti DOCG. W tym przypadku również Sangiovese kreuje wizerunek trunku, czyniąc go jednak tak różnorodnym, jak różnorodni bywają jego twórcy oraz denominacje z rasowym Classico na czele. Prawdziwy winiarski synonim w szkle.
Nunzi Conti Chianti Classico Riservapochodzenie: Włochy Z pewnością ujmująca jest ciemna rubinowo-purpurowa barwa. Absolutny klasyk i apoteoza odmiany sangiovese. Choć bogate w aromaty niczym Florencja w zabytki, pojawia się zapach czarnej porzeczki, ale i skóry, drewna, śliwki. W związku z tym w ustach jest obfite, długie, soczyste z tanicznym finiszem. Eleganckie i czyste. >> Zobacz << |
Amarone – sławne wina włoskie
W blasku fleszy sławy niezmiennie trwa inny tytuł odciśnięty na promenadzie sław winiarskich – Amarone. W rezultacie nazwa chwytliwa, stała się kluczem do sukcesu, o czym wiedzą restauratorzy. Zostawia po sobie niezapomniane wrażenia, niezatarte wspomnienia i pragnienie, choć zazwyczaj nieco kosztowne „jeszcze”… czyli jak mawiają Włosi – ancora.
Amarone Della Valpolicella Cesaripochodzenie: Włochy Wino Amarone Della Valpolicella Cesari powstaje z ręcznie zbieranych i starannie wyselekcjonowanych gron w regionie Veneto, Amarone della Valpolicella Classico DOC. To wytrawne, czerwone wino określa się mianem wina kontemplacyjnego – jest mocno skoncentrowane, gęste, taninowe. Choć w nosie dominują aromaty czerwonych owoców i wiśni z nutami wanilii oraz przypraw, w ustach aksamitne, eleganckie i ciepłe o długim, harmonijnym finiszu. Ma duży potencjał starzenia. >> Zobacz << |
Ulubione wino włoskie Polaków – Primitivo
Królem Południa już od kilku ładnych lat jest primitvo. Mistrz koncentracji, uwodziciel może nie nazwą a stylem, pełnym, nie zawodzącym tych, którzy oczekują ciepła, intensywności i potęgi doznań. Emigrant z Bałkanów wspaniale odnalazł się w Apulii i stąd rozpoczął ekspansję pod włoską flagą we wszystkich kierunkach.
Primitivo di Manduria Archidamopochodzenie: Włochy Primitivo di Manduria to wytrawne wino o czerwonej barwie z fioletowymi refleksami produkowane w 100% ze szczepu primitivo. Część wina dojrzewa przez 8 miesięcy w dębowych beczkach. W zapachu dominują dojrzałe owoce wiśni z aromatem wanilii oraz lukrecji. Usta bez wątpienia dobrze zbalansowane, owocowe nutami wiśni, czekolady i lukrecji. Za sprawą aksamitnych tanin i długiego, przyjemnego finiszu wino Primitivo di Manduria przede wszystkim pasuje do pieczeni z jagnięciny i baraniny, makaronów z mięsnym sosem oraz średnio dojrzałych serów. >> Zobacz << |
Musujące wina włoskie
By odetchnąć nieco od czerwieni, warto sięgnąć po coś zupełnie odmiennego jakim jest wino musujące. Italia może poszczycić się swoją kosmopolityczną ekstraklasą w tym temacie, w postaci win z regionu Wenecji Euganejskiej, prosecco, ponieważ o nim mowa, z parweniusza dolnych półek supermarketów stał się międzynarodową salonową gwiazdą. To wina uniwersalne, potrafiące sprostać niemal każdemu daniu, każdej okoliczności.
Prosecco Spumante Extra Dry Ponte Villonipochodzenie: Włochy Wino Prosecco Spumante Extra Dry Ponte Villoni to w rezultacie musująca propozycja dla miłośników półwytrawnych win prosecco extra dry. Ma jasnosłomkową barwę z zielonymi refleksami. Wino prosecco wyróżnia się delikatnym musem, naznaczonym zapachem gruszki i zielonego jabłka. W smaku kwiatowe, lekko pikantne z delikatną kwasowością. W rezultacie świetnie będzie pasowało do dań z kaczki. Prosecco extra dry pochodzi z regionu Veneto we Włoszech. >> Zobacz << |
Wspominając włoskie bąbelki, nie można pominąć takiego klasyka z regionu Emilia-Romagna jak lambrusco. Czerwień z mniejszą zawartością dwutlenku węgla, o często zmysłowej słodyczy potrafiącej ukoić niejeden smutek, a przy stole wspaniale się odnaleźć zwłaszcza w połączeniu ze szlachetną szynką.
Lambrusco Gallo d’Oro Virgilipochodzenie: Włochy Lambrusco Gallo d’Oro Virgili jest czerwonym winem słodkim o wyrazistym, mocno owocowym aromacie dojrzałych, ciemnych owoców. Pochodzące ze szczepów ancellota i lambrusco wino jest łagodne z dużą dawką owocu, delikatną taniną i lekko gryzącym musowaniem. Bez wątpienia odrobina kwasowości dodaje winu świeżości, a całość wieńczy długi, owocowy finisz. Przede wszystkim dzięki dodatku szczepu lambrusco wino sprawdzi się jako kompan do deserów, drobiu i dziczyzny. >> Zobacz << |
Wina włoskie są winami szczególnie przez nas lubianymi, ponieważ przypominają nam swoim smakiem i aromatem wakacyjne wojaże po półwyspie Apenińskim.