Ameryka Południowa słynie z produkcji wyśmienitych win: od znakomitego malbeca z Argentyny po wyjątkowy tannat z Urugwaju. Chcesz poznać tajemnice wina z Ameryki Południowej? Oto 5 najważniejszych szczepów winorośli z Ameryki Południowej, które każdy miłośnik wina powinien znać.
W ostatnich latach wino z Ameryki Południowej stało się niezwykle popularne wśród miłośników wina. Kto nie słyszał o malbecu z Argentyny lub carménère z Chile? Koneserzy wina doceniają nie tylko ich smak, ale również historię i kulturę. – Ostatnio na 10 najlepszych winnic na świecie 5 pochodziło z Ameryki Południowej. Totalna detronizacja Europy – opowiada Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine.
Dzisiaj kraje Ameryki oferują wiele różnorodnych i interesujących smaków. Zdecydowanie dominują tu odmiany francuskie, które w większości, podobnie jak na świecie, rozpowszechniły się w XIX wieku. Które wina z Ameryki Południowej trzeba znać? Przekonaj się!
Malbec – rubin z Argentyny
Malbec to jedna z najważniejszych i najciekawszych odmian winorośli pochodzących z Ameryki Południowej. Jest niekwestionowaną wizytówką Argentyny (zajmuje niemal 40% upraw czerwonych winorośli) i ma fascynującą historię. Początkowo malbec był uprawiany w południowo-zachodniej Francji, jednak z czasem został wyparty przez inne odmiany winorośli. Los zupełnie się odwrócił, gdy malbec zagościł w Argentynie. Tam, na płaskich obszarach Mendozy, klimat i warunki glebowe okazały się wręcz idealne dla tego szczepu. Dzisiaj malbec jest jednym z najbardziej wszechstronnych szczepów.
Wino malbec charakteryzuje się głębokim, rubinowym kolorem oraz bogatymi aromatami ciemnych owoców, takich jak czarna porzeczka i jeżyny, z dodatkiem delikatnych nut przypraw. Wino to najlepiej smakuje w towarzystwie mięs, szczególnie wołowiny, oraz dojrzałych serów.
Chcesz wiedzieć więcej o szczepie malbec? Przeczytaj te teksty:
Carménère – intrygujące wino z Chile
Carménère pochodzi z Chile, ale jego korzenie sięgają francuskiego Bordeaux. Ta czerwona odmiana winorośli była uważana za merlota do momentu jej ponownego odkrycia w 1994 roku. – Wywodzi się z Medoc, ale dziś obecny jest w wielu krajach. Poza Chile najwięcej krzewów carménère rośnie we Włoszech, ale też chociażby w Chinach, gdzie szczep trafił jeszcze w XIX w. Tam zresztą jest go obszarowo najwięcej – mówi Krzysztof Sułek.
Wino carménère ma intensywny kolor i aromat, z nutami zielonej papryki, jagód, pieprzu i ziół. W smaku jest pełne, z wyraźnymi taninami i długim finiszem. Carménère świetnie pasuje do mięs, szczególnie do wołowiny, dziczyzny oraz dojrzewających serów. To wino zdecydowanie warto spróbować – szczególnie jeśli lubisz odkrywać nowe smaki i aromaty.
Chcesz wiedzieć więcej o carménère? Przeczytaj tekst „Przemierz z nami świat carménère! To szczep o niesamowitej historii”.
Torrontés – wyjątkowe białe wino z Ameryki Południowej
Torrontés to biała odmiana winorośli, która porasta wzgórza Argentyny. Istnieją trzy odmiany tego szczepu: sanjuanino, mendocino i riojano. Każdy z nich ma innych charakter. Riojano jest najbardziej wyrazisty, podczas gdy sanjuanino jest mniej skoncentrowany, a mendocino mniej aromatyczny.
Winorośle torrontés można znaleźć w regionach Salta (okolicach miasta Cafayate), La Rioja i Dolinie Uco – na sporej wysokości nad poziomem morza, gdzie panują duże amplitudy temperatur. Winiarze dbają o ręczne zbiory, a swoje krzewy nawadniają wodą z topniejących siedmiotysięczników.
Monoszczepowe wino torrontés charakteryzuje się aromatami kwiatowymi i owocowymi, takimi jak brzoskwinie i cytrusy. Znajdziesz w nim delikatność, dobrą strukturę i plastyczność. W nosie możesz poczuć wiele nut tropikalnych owoców, ale niech nie zwiedzie Cię ich słodkość. Wino torrontés jest zdecydowanie wytrawne. Jeśli jednak szukasz słodszej wersji wina torrontés, szukaj win late harvest (więcej o tego typu winach przeczytasz w artykule „Wina słodkie – dobre na początek przygody z winem? Ekspert odpowiada”).
W Fine Wine szczep torrontes znajdziesz m.in. w winie Deseado Sweet Rose. Razem z malbeciem tworzy uwodzące zapachem wino różowe, o sprężystej kwasowości i odświeżającej miękkości. Idealne na aperitif lub deser!
País z Chile – czerwone wino z Ameryki Południowej
Jedna z najstarszych odmian winorośli w Ameryce Południowej. Była pierwszą winoroślą vitis vinifera, która została wyeksportowana ze Starego Świata (Hiszpania) do Nowego Świata (Meksyk) – prawdopodobnie ok. XVI wieku. W Hiszpanii krzewy país były znane jako listán prieto.
– Dziś w Chile wyraźnie dywersyfikuje się uprawę winorośli i uwagę kieruje też ku innym odmianom: zarówno starszym, zadomowionym, acz nie na masową skalę, jak i dość egzotycznym, które stanowią swego rodzaju kontrapunkt w odniesieniu do wielkiej piątki. Co ciekawe, sięga się na nowo po odmiany, którymi po renesansie jakościowym win chilijskich raczej pogardzano, właśnie jak país – dodaje Krzysztof Sułek.
Dzisiaj país jest jedną z najczęściej sadzonych winorośli w Chile (rywalizuje z cabernet sauvignon). Jednak w przeciwieństwie do cabernet sauvignon wina país są znacznie rzadziej eksportowane. Krzewy país uprawia się także w Peru i Argentynie – pod różnymi synonimami.
Ta czerwona odmiana winorośli charakteryzuje się smakami czerwonych owoców, m.in. wiśni, oraz przypraw, takich jak anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, szałwia. Ze szczepu powstają wytrawne wina, o średnim ciele i średnim poziomie tanin. Dobrze parują się z grillowanymi warzywami czy grzybami, ale także tłustymi rybami, kaczką czy gęsią.
A może tannat z Urugwaju?
Jak mówi Krzysztof Sułek, sommelier Fine Wine, w Urugwaju ziemię obiecaną od pokoleń zdobył inny Francuz w winnej latorośli. Mowa o dość mocnym, tanicznym tannacie. Jeśli kiedykolwiek przyjdzie Ci odwiedzić Urugwaj, koniecznie spróbuj wina tannat. To jeden ze szczepów, który niezwykle rzadko można spotkać poza granicami kraju. Urugwajczycy uwielbiają wina tannat i zdecydowaną większość produkowanych butelek wypijają samodzielnie.
Winorośl tannat trafiła do Urugwaju za sprawą baskijskich imigrantów. To oni przywieźli z Francji tę odmianę – do dzisiaj Urugwajczycy nazywają ją na cześć francuskiego winiarza Harrigue. Wina tannat powstają w większości w winiarniach skupionych w okolicach Montevideo. Ciekawi Cię, jak smakuje wino ze szczepu tannat, ale nie masz możliwości skosztować tego urugwajskiego? Krzewy tannat rosną też w południowo-zachodniej Francji.
Ta czerwona odmiana winorośli znana jest ze swojego bogatego smaku i aromatów ciemnych owoców, jak czarna jagoda i czarna porzeczka. Urugwajski tannat stworzy świetne połączenie z wyrazistymi smakami grillowanego mięsa.
Co czeka wino z Ameryki Południowej w przyszłości?
Trudno znaleźć jednoznaczną odpowiedź na to pytanie. Winiarze z Chile czy Argentyny stoją przed problemami związanymi ze zmieniającym się klimatem (trzęsienia ziemi, susze, ocieplenie klimatu) czy rosnącymi kosztami. Jednak tutejszym producentom nie jest obce perspektywiczne myślenie.
– To, jak w Argentynie, albo ściganie się z wysokością, by uzyskać odpowiednią amplitudę temperatur, albo, jak w Chile, poszukiwanie zupełnie nowych siedlisk coraz dalej na południe. Coraz częściej winiarze przypisują wyjątkowe wina do wyjątkowych siedlisk, co w przeszłości nie było obecne w przestrzeni winiarskiej tych krajów. Dziś bez problemu znajdziemy wina, jak chociażby Terroir Hunter z kolekcji Undurraga, w których nazwa sugeruje podejście do tworzenia wina – opowiada Krzysztof Sułek.