Akademia sommeliera

Winnica Milsko: regent podbił nasze serca! [wywiad]

Malowniczo położona winnica Milsko to jeden z ciekawszych punktów na Lubuskim Szlaku Wina. Jej właściciele, Bernard i Zdzisław Kuligowscy, z pasją tworzą wina, które zdobywają coraz większe uznanie w Polsce. W rozmowie z nami opowiadają o początkach winnicy, wyzwaniach, jakie napotkali na drodze do sukcesu, a także szczególnym znaczeniu szczepu regent.

Od szczepu regent, który zapoczątkował historię winnicy, po liczne nagrody zdobyte na prestiżowych konkursach. Winnica Milsko z roku na rok rozwija swoje skrzydła. Jakie wyzwania stoją przed winnicą w najbliższych latach? Jakie szczepy winorośli są kluczowe dla unikalnego charakteru lubuskich win? I co Winnica Milsko ma do zaoferowania miłośnikom wina? O tym wszystkim opowiadają Bernarda i Zdzisław Kuligowscy, właściciele winnicy.

Winnica Milsko powstała w 2016 roku. Co zainspirowało Państwa do założenia winnicy tak blisko Odry?

Od lat pasjonowało nas winiarstwo, odwiedziliśmy kilka winnic w Polsce, jak i za granicą, z czego zrodził się pomysł, aby kiedyś również założyć własną. W 2015 roku kupiliśmy ziemię, która była porośnięta wcześniej drzewostanem (samosiewem). Po wycięciu drzew odkrył się tutaj piękny kawałek gruntu. Poczuliśmy, że jest to miejsce wyjątkowe i będzie idealne na prowadzenie winnicy. W międzyczasie dowiedzieliśmy się, że na tych terenach były kiedyś uprawiane winnice, co utwierdziło nas w przekonaniu, że to właściwe miejsce. Dodatkowo lokalizacja tuż nad Odrą wpływa korzystnie na uprawę winorośli – ze względu na panujący mikroklimat.

Po zasadzeniu pierwszych krzewów, które przyjęły się od razu, okazało się, że jest to strzał w dziesiątkę. W ciągu ostatnich lat postawiliśmy tutaj swój dom oraz przetwórnię. Cieszymy się, że możemy realizować swoją pasję właśnie w tym miejscu – w samym sercu natury.

Jakie były największe wyzwania podczas pierwszych lat uprawy winorośli?

Po zasadzeniu pierwszych 500 sadzonek regenta czekaliśmy z niecierpliwością na to, czy ziemia przyjmie winorośle. Czy będzie to dla nich rzeczywiście dobre siedlisko. Po roku oczekiwania okazało się, że nasza lokalizacja sprzyja krzewom. To skłoniło nas do podjęcia decyzji o zasadzeniu kolejnych szczepów. W 2017 roku posadziliśmy szczepy solaris, muscaris, pinot gris, chardonnay, riesling, pinot noir i cabernet cortis, a w 2022 roku pinot blanc. Łącznie 10 ha powierzchni. Na początku największym wyzwaniem były prace na winnicy, które w większości trzeba było wykonać ręcznie, a także opracowanie systemu ochrony przed chorobami. W kolejnych latach wyposażyliśmy winnicę w sprzęt, który ułatwia nam codzienne prace.

 

Winnica Milsko

Winnica Milsko

 

Czy bliskość Zielonej Góry, regionu o wielowiekowych tradycjach winiarskich, wpływa na rozwój winnicy?

Tak, jak najbardziej! Regularnie są tutaj organizowane różnego rodzaju imprezy winiarskie, takie jak Winobranie, Lubuski Festiwal Otwartych Piwnic i Winnic czy Santé!, czyli wino u Talleyrandów w Chateau Zatonie. Wydarzenia pomagają w promocji winnic oraz poszerzaniu świadomości mieszkańców, jak i turystów z Polski i z zagranicy. Dzięki temu trafiają do nas zwiedzający i chętnie wybierają nasze wino.

Jakie szczepy winorośli uważają Państwo za kluczowe dla unikalnego charakteru win lubuskich? I czy istnieje szczep, który szczególnie wyróżnia winnicę Milsko?

Kluczowe szczepy dla win lubuskich to oczywiście riesling czy też pinoty – ze względu na rys historyczny. Aktualnie znaczącym szczepem dla polskich winnic w ogóle jest solaris, z którego my również jesteśmy dumni. Jeśli mamy jednak wybrać jeden szczep, który szczególnie wyróżnia Winnicę Milsko, to jest nim regent. Od tego szczepu zaczęła się nasza historia. Nasze wino regent zostało też wielokrotnie wyróżnione na konkursach winiarskich.

Właśnie, Państwa wina zostały docenione w wielu konkursach. Które z wyróżnień jest dla Państwa najważniejsze i dlaczego?

Aktualnie najważniejszym wyróżnieniem jest srebrny medal dla naszego czerwonego wina Regent 2020 podczas XV Ogólnopolskiego Konkursu Win o nagrodę „Grand Prix – Winobranie 2024″. Jesteśmy bardzo dumni z naszego regenta. Przecież właśnie od tego szczepu wszystko się zaczęło.

Co możecie Państwo zaproponować gościom odwiedzającym winnicę? Jakie atrakcje czekają na miłośników wina w ramach degustacji i zwiedzania?

Gościom oferujemy zwiedzanie winnicy z degustacją win. Podczas degustacji opowiadamy o produkcji naszego wina, pracy w winnicy, pokazujemy piwnicę, przetwórnię, magazyn. W sali degustacyjnej goście próbują win z towarzyszeniem serów, wędlin od lokalnych producentów. Oferujemy również noclegi ze śniadaniem w naszych apartamentach.

 

Winnica Milsko

Winnica Milsko

 

A czy planują Państwo wprowadzenie nowych odmian winorośli? Lub rozwój oferty turystycznej w najbliższych latach?

Aktualnie nie planujemy wprowadzać nowych odmian, ale stale poszerzamy ofertę turystyczną. Od zeszłego roku funkcjonuje nasza sala degustacyjna, w której oprócz degustacji odbywają się również przyjęcia okolicznościowe, eventy firmowe. Możemy przyjmować grupy do 50 osób. Organizujemy także większe imprezy plenerowe. Mamy apartamenty do wynajęcia z widokiem na winnicę oraz przepięknymi wschodami i zachodami słońca, z dala od zgiełku miasta. Oferujemy noclegi ze śniadaniem. Oferta znajduje się na naszej stronie internetowej. W tym roku przygotowaliśmy również ofertę ślubną, co oznacza, że można zorganizować u nas swoje zaślubiny w plenerze, wesele, a także ślubne sesje zdjęciowe.

Wybraliśmy dla Ciebie: