Wino do pizzy, bo pizza kocha wino – brzmi jak slogan, czy też by iść za pewnym klasykiem, „oczywista oczywistość”. To kompani znani od długiego czasu. Nie miejsce tu na spory czy pizza może pochwalić się milenijną metryką czy to dopiero renesans, a może nowożytność. Bezsporne jest, że wino do pizzy było od samego początku czymś co stanowiło warunek sine qua non jej dopełnienia.
No dobrze, tylko jakie wino do pizzy? Podróżując po Italii nie mamy tych rozterek. Ze względu na miejsce, czas i okoliczności smakować nam będzie pewnie każde. Wspominać je będziemy jako prawdziwą ambrozję, wraz z jedzoną pizzą, jako pokarmem antycznych bogów. Ułatwia nam jeszcze ten wybór często krótka lista pizz, nie idąca w dziesiątki tytułów o egzotycznych kompozycjach. Poza pierwszym członem w nazwie niewiele mających wspólnego z pierwowzorem. Ten jest jedynie punktem wyjścia do uruchomienia fantazji kulinarnych czasem udanych, czasem nie. Co wówczas z winem? Nie obawiajmy się. Wino sobie poradzi.
Wino do pizzy – Margherita
Klasyczna pizza ma ser (czasem duużooo sera) i sos pomidorowy. Margherita czyli ta najbardziej rozsławiona. Stworzona na cześć imienniczki w neapolitańskiej restauracji, pomidorami, mozzarellą i bazylią przywodzi na myśl flagę Włoch. Dla tych, którzy przedkładają biel nad czerwień i chcą by wino do pizzy było na wskroś włoskie – pinot grigio. Ci, którzy preferują czerwień, ukontentowanie w połączeniu z pizzą znajdą we flagowej odmianie włoskiej czyli sangiovese. Są to różne wariacje Chianti – czyli synonimu winiarskiego Toskanii. Lubisz włoskie jedzenie, ale winiarsko ciągnie Cię ku innym krainom? Do margherity dobierzesz z powodzeniem czerwień chociażby z Hiszpanii. Możesz wybrać wino na bazie garnachy. Niekoniecznie mocno beczkowanej, bardziej idącej w żywą, soczystą owocowość. Jako, że nie samym serem pizza stoi, czego się napić, gdy pojawi się na tym kultowym placku mięso w postaci tak nieodzownego pepperoni?
Pinot Grigio Pighin Colliopochodzenie: Włochy Wino o jasno słomkowej barwie z delikatnymi odcieniami bursztynu. Odświeżający aromat owoców z bananem i ananasem na czele. W tle przyjemny zapach akacji. Usta eleganckie z długim posmakiem. >> Zobacz << |
Do akcji wchodzi czerwień
Każda kiełbaska kocha wino z wzajemnością, a pepperoni w szczególności. Tu już śmiało, można zarówno sięgnąć po poprzednie pozycje z chianti na czele. Można też otworzyć wino do pizzy w stylistyce bardziej skoncentrowanej, o większej dozie intensywności. Pragniemy pozostać w sferze włoskiego dolce vita? – w szkle pojawić się może Piemont (barbera, nebbiolo), słoneczna Sycylia (nero d’avola) czy Apulia z primitivo. Jeśli Włochy ograniczamy do talerza to w kieliszku mogą nam uprzyjemnić posiłek tacy kosmopolici jak cabernet sauvignon. Także lubiący ciepło Południa syrah vel nowoświatowy shiraz, a także odnajdujący się fantastycznie przy pizzy południowoafrykański pinoatge.
Primitivo di Manduria Feudi di San Gregoriopochodzenie: Włochy Wino o niemal atletycznej, pełnej strukturze i balsamicznych ustach. Wytworzone z odmiany Primitivo , pełnej szczerości w swej trochę rustykalnej stylistyce, która potrafi je mimo to wprowadzić na salony. Długie, oleiste wino o skoncentrowanych i zniewalających aromatach konfitur z leśnych owoców, doprawionych egzotycznymi przyprawami. Doskonale współgra z mięsami w sosach, daniami z grilla. >> Zobacz << |
Pizza i bąbelki
W wielu lokalach, gdzie pizza jest motywem przewodnim możemy otrzymać ją w wersji bianco czyli białej. Wtedy Ci, którzy kochają bąbelki będą szczególnie zadowoleni, bo to doskonały mariaż. Czy we włoskim stylu i prosecco czy też w stylu nieco międzynarodowym z winem musującym w ulubionej konfiguracji (cava, szampan, cremant, etc.). Winem musującym wznosisz jedynie toast – dla Ciebie winem do pizzy białej będzie charakterny acz kruchy sauvignon blanc. Lubisz najbardziej rozpoznawalną białą odmianę jaką jest chardonnay? Do dania typu pizza bianca nadaje się idealnie. Tak samo jak dostojny pinot noir, czyli wybór tych, których serce bije mocniej przy czerwonym winie. Nieco podobny dobór win możemy zastosować gdy na stół trafi wegetariańska wariacja na temat pizzy. Ci, którzy uwielbiają coś wprost przeciwnego, czyli wszyscy meatloversi zestawiać swoje pizzę powinni z winami na bazie cabernet sauvignon.
Chardonnay Pighin Frulipochodzenie: Włochy Barwa młodego złota z lekkim akcentem zieleni Nos żywy, pełen ekspresji z aromatami dojrzałych owoców, białych kwiatów i wanilii. W ustach wino nad wyraz orzeźwiające, krągłe z cytrusowym finiszem. >> Zobacz << |
Meatloversi kochają wino do pizzy
Doskonale komponować się będą jako wina do pizzy bogatej w mięsne składniki hiszpańskie tempranillo, czy argentyński malbec. Jako, że pizza często obecnie jest wzbogacana o kurczaka to przyjemnie będzie ją łączyć z piemonckim dolcetto. Także z kosmopolitycznym pełnym ciała merlotem oraz arystokratą wśród odmian – pinot noir. Dla fanów białych win dobrym wyborem będzie chardonnay.
Lista wariacji na temat pizzy obecnie zdaje się nie mieć końca. W niektórych lokalach czas jej studiowania liczony jest w kwadransach, coś o najbardziej kontrowersyjnej pizzy na świecie.
Kontrowersyjna pizza z cesarzem bieli
Mowa o pizzy hawajskiej. Nie mającej nic wspólnego z tymi rajskimi wyspami, a po prostu tak nazywały się puszki z głównym składnikiem czyli ananasem. Owładnęła światem, jest obiektem uwielbienia i drwin, sporów niemal politycznych (vide Islandia vs Kanada), kulinarnych batalii etc. Natomiast miłośnikom wina daje możliwość sięgnięcia po mocno kojarzonego z ananasem rieslinga. Oczywiście można napić się do hawajskiej pizzy prosecco i bąbelkowych wariantów, można sięgnąć po sauvignon blanc, ale riesling będzie kropką nad i.
Sibaris Gran Reservapochodzenie: Chile Wino o przenikliwej świeżości, którą nadaje sprężysta kwasowość. Aromaty skórki grapefruita, cytrusów z nutami pokrzywy i jaśminu w tle. Mocno mineralne, swą dojrzałością przywołuje uwodzące akcenty petro. W finiszu, który ma mocny i długi akcent, zaznaczona jest czarna porzeczka. Wzorowy riesling z chłodniejszej doliny, której terroir gwarantuje złożoność i kompleksowość. Wspaniały kompan owoców morza, ryb, sałat i kuchni orientalnej. >> Zobacz << |
Wino do pizzy – uniwersalny i pokojowy róż
Wreszcie słów kilka o winie mocno uniwersalnym, które dobrze odnajdzie się w większości adaptacji i mocno autorskich podejść do pizzy. Mowa o winie różowym. To ono może pogodzić nas przy stole, gdy różnimy się co do oczekiwań tego co na talerzu. Więc o różowym jako winie do pizzy bynajmniej nie zapominajcie.